ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apple hotar att sluta sälja musik på nätet

Kristoffer Rengfors · 2 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skivbolagen och muskförläggarna vill ha mer pengar från försäljningen i Itunes Music Store. Då hotar Apple med att lägga ned sin försäljning av musik i Itunes.

I USA steg försäljningen av digital musik med 46 procent förra året. En stor del av dem försäljningen stod Apple för genom Itunes Music Store. Men nu vill de amerikanska musikförläggarna ha mer betalt för låtarna. Det står att läsa i ett dokument som läckt ut där Apple hotar att lägga ned Itunes. Dokumentet dök upp under onsdagen, en dag innan förhandlingar ska inledas om Itunes prissättning, skriver BBC.I dag kostar en låt 99 amerikanska cent i Itunes Music Store, strax under sju svenska kronor. Av de 99 centen går cirka 70 procent till skivbolagen, som sedan betalar sina artister. Skivbolagen väntas nu kräva en större andel.– Apple vill kanske sälja musiken billigt för att kunna sälja fler Ipod-spelare, men vi tjänar ingenting när en Ipod säljs, säger David Israelite, ordförande för National Music Publishers' Association, till BBC.En höjning av skivbolagens andel måste absorberas av antingen Apple, genom att företagets andel i försäljningen går ned, eller genom att konsumenterna betalar mer. Apple har tidigare vägrat att höja priset på musik i Itunes. Eddy Cue, vice vd för Itunes har tidigare sagt att Apple driver Itunes för att tjäna pengar, och om Apple tvingas absorbera en höjning av skivbolagens andel minskar vinsten och även Apples vilja att driva Itunes.Försäljningen av cd-skivor föll med 20 procent i USA förra året. Med dalande siffor från fysiska format kommer skivbolagen antagligen inte att släppa på sina krav för högre andelar i den digitala försäljningen. Enligt en uppskattning från Cnet kommer Apple att sälja musik sälja 2,5 miljarder låtar i Itunes under 2008, något som ger Apple 85 procent av marknaden. Under torsdagen inleds förhandlingar kring de priser som ska gälla för Itunes under de nästkommande fem åren. Frågan är bara vilka som får mer, och vilka som får betala för kalaset. Apple, skivbolagen eller konsumenterna.– Om det kommer ut att musikförläggarna försöker lägga över det här på konsumenterna, och att Apple har kämpat tillbaka, då kommer det här att slå tillbaka mot skivbolagen, säger Cnets Greg Sandoval till BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro