ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apple och skivindustrin får EU-kommissionen efter sig

Metroteknik.se · 3 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Eric Niccoli från EMI, Damon Alban från popgruppen Blur och Apples Steve Jobs under presskonferensen i måndags där de tillkännagav att EMIs musikkatalog kommer finnas tillgänglig utan kopieringskydd på iTunes. 

Eric Niccoli från EMI, Damon Alban från popgruppen Blur och Apples Steve Jobs under presskonferensen i måndags där de tillkännagav att EMIs musikkatalog kommer finnas tillgänglig utan kopieringskydd på iTunes.  Foto: AP Photo/Alastair Grant


klar

Artikellänk är kopierad

MUSIK. Europeiska kommissionen riktar en formell skrivelse mot Apple och några av de de största skivbolagen. Kommissionen anser att företagen begränsar nätförsäljningen av musik inom Europa på ett felaktigt sätt, skriver Reuters.– Kunderna kan bara köpa musik från iTunes nätaffär i deras hemland och därför minskas deras valmöjligheter att kunna köpa musik, och följaktligen minskas också vilken musik som finns tillgänglig och till vilket pris, säger Jonathan Todd, talesman för Europeiska kommissionen till Reuters.Apple hävdar att de hela tiden har haft som ambition att ha en näthandel för hela Europa men att de hämmas av krav från musikindustrin."Apple har alltid försökt driva en enda europeisk iTunes-affär som skulle vara tillgänglig för alla från hela EU. Men skivbolag och musikutgivare har informerat oss om att det finns vissa lagliga gränser på de rättigheter de kan ge oss" skriver företaget i ett uttalande enligt Reuters. Kommissionens skrivelse grundar sig i ett klagomål från den brittiska konsumentgruppen Which?. Redan 2005 framförde gruppen klagomål om prisskillnader mellan i Tunes i olika EU-länder. Europeiska kommissionens skrivelse har inget att göra med att Apple och EMI under måndagen tillkännagav att de kommer sälja hela EMIs musikkatalog utan kopieringsskydd i iTunes. Europeiska kommissionen har enligt Reuters inga invändningar mot att musik kopieringsskyddas med DRM på iTunes. I Sverige har Apple tidigare haft problem när konsumentverket ansåg att iTunes var för nära sammankopplat med iPoden. Något som ledde till att den musik som säljs i svenska iTunes ska kunna spelas även med andra mp3-spelare. EMIs icke kopieringsskyddade musik kommer säljas i Apples AAC-format i högre kvalité än mp3-formatet, ett format som stöds av de flesta nyare mp3-spelare. EMI blir det första av de stora skivbolagen att sälja musik i digital form utan kopieringsskydd. Världens fyra största skivbolag är Vivendi's Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, EMI Group och Warner Music Group.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro