ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Apple släpper rekorddyra Iphone-modeller och klocka med trygghetslarm

Björn Sjö · 13 Sep 2018
Uppdaterad 13 Sep 2018
Apples vd Tim Cook med nya klockmodellen Apple Watch 4.

Apples vd Tim Cook med nya klockmodellen Apple Watch 4. Foto: IBL


Apples vd Tim Cook presenterade på onsdagskvällen höstens nya mobiler och en ny Apple Watch på ett event i Kalifornien. Den dyraste Iphonen kostar nu över 18 000 kronor. Och klockan Apple Watch kan ringa larmcentraler om du ramlar.

klar

Artikellänk är kopierad

Apples höstnyheter, släppta med sikte på julhandeln, presenterades på ett event i Steve Jobs Theatre i företagets hemtrakt Cupertino strax söder om San Francisco. Eventet ligger ute på Apples sajt.

Först ut i showen var en ny variant av klockan Apple Watch, kallad serie 4.Skärmstorleken ökar med 30 procent och guldfärg har tillkommit.

Inuti har det hänt mer. En ny gyro och andra sensorer gör att klockan kan känna av om användaren ramlar.Om hen inte rör sig sedan ringer klockan upp en larmcentral automatiskt, om funktionen har valts. En slags trygghetslarm, alltså.

Apple Watch 4 märker om användaren trillar och kan ringa larmcentral.
Apple Watch 4 märker om användaren trillar och kan ringa larmcentral.

Kan tillkalla läkare

Andra nya hälsofunktioner: klockan känner av om användarens puls är för låg samt om hjärtrytmen är ojämn. Då varnar den så att läkare kan tillkallas.Det går dessutom att ta EKG med klockan i USA, där funktionen godkänts av läkemedelsverket.

Apple Watch 4 är även en EKG-mätare.
Apple Watch 4 är även en EKG-mätare.

Klockorna har en batteritid på 18 timmar.Priset i Sverige för Watch serie 4 blir 4 795 kronor för billigaste modellen.

Efter Apple Watch var det dags att presentera tre nya Iphone-modeller.De har fått beteckningarna Xs, Xs Max och Xr.Xs är den nya lyxmodellen, enligt Tim Cook ”den mest fantastiska och vackra smarttelefon vi någonsin tillverkat”.

Apple Xs, lyxmodellen i höstens mobilserie.
Apple Xs, lyxmodellen i höstens mobilserie.

XS har rostfritt stål i en för Iphone ny guldfärg och en 5,6 tums OLED-skärm. Minnet har svällt till 512 gigabytes.

Vattentäta mobiler

Glaset ska enligt Tim Cook vara ”det mest tåliga som någonsin tillverkats på en telefon”, och klockan är vattentätt med IP68-klassning,vilket innebär att den ska klara minst en halvtimme på två meters djup.

Xs Max-modellen har en stor 6,5-tumsskärm. Den har förbättrat stereoljud för att passa film, spel och musik, och är också vattentät enligt IP68.Kamerorna i båda Xs-modellerna har 12 megapixlars upplösning och dubbla linser, en vidvinkel och en tele.

Iphone Xs har dubbla linser med vidvinkel och teleobjektiv. Ljuskänslighet f/1,8.
Iphone Xs har dubbla linser med vidvinkel och teleobjektiv. Ljuskänslighet f/1,8.

Filmande blir bättre både vad gäller bild och ljud, tack vare fyra mikrofoner och ett snabbare chip. Vid porträttfotografering kan skärpedjup justeras i efterhand.

Skärpedjupet kan justeras i efterhand.
Skärpedjupet kan justeras i efterhand.

Batteritiderna har också förbättrats, med 1,5 timme för maxmodellen.

Den tredje nya mobilmodellen, Iphone Xr, påminner om nuvarande Iphone X, med lite spår av modell 8.Xr är mindre än 8 plus, men har ändå större skärm eftersom hemknappen är borta.Iphone Xr är billigare än de andra, från 9 495 kr.Xs kostar från 12 795 kr och värstingen Xs Max från 13 995 kr.

Priserna gäller instegsmodellerna med minst minnen. Toppmodellen av Xs Max med 512 gigabytes kommer att kosta 18 395 kronor.I Sverige släpps de nya modellerna i handeln den 21 september.

Aktiemarknaden i USA mottog nyheterna med svalt intresse och Apples kurs backade med 1,2 procent under dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro