ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apple stoppar Liberalernas logotyp – för grov

Annica Ögren · 2 Sep 2018
Uppdaterad 2 Sep 2018
Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Valstrickers/Pixabay


Liberalernas logotyp censureras i en satir-appen "Valstickers" och skaparna tvingades pixla partiets "L" för att få den godkänd. "De svarade att de hade sett hur partiets logga ser ut i original", säger Erik Yström.

klar

Artikellänk är kopierad

Humor kan vara ett lättare sätt att få människor att börja prata mer om politik. Det menar Erik Yström som är en av skaparna av satir-appen ”Valstrickers”, där man med hjälp av humoristiska stickers kan göra meddelanden till vänner och familj mer färgstarka.

Exempel på stickers som man kan använda för att pryda sina meddelanden är en fake news-stämpel, ett järnrör, brinnande pengar eller ett par glasögon och en cigarett.

Alla partilogotyper finns dessutom med i appen, humoristiskt modifierade. Bland annat valde skaparna bakom appen sätta par ögon och en cigarett på Liberalernas ”L”.

Men när appen skickade in sina stickers till Apple för godkännande, reagerade de på en specifik logga.

Godkändes inte av Apple

Liberalernas stickers godkändes inte, men av en annan anledning än den man kanske först tänker sig.

– Glasögonen och cigaretten ansåg de inte som stötande, utan de svarade att de hade sett hur partiets logga ser ut i original och att de tyckte den var tveksam, säger Erik Yström.

När appskaparna istället gjorde en ny, pixlad variant av Liberalernas ”L”, godkändes den direkt av Apple.

– Vi tyckte det var lite roligt i och med att det tidigare pratats endel om deras logga, säger Erik Yström.

När Liberalerna bytte namn från Folkpartiet 2016 och offentliggjorde sin nya logotyp var det många som hade roligt åt den nya loggan och snuskhånade den, mycket på grund av dess penisliknande utseende.

– Svensk politik behöver all humor den kan få och kan vår satir-app få fler svenskar att börja diskutera politik, nu också i mobilen, och i slutändan gå att rösta nästa söndag så är ingen gladare än vi, säger Erik Yström.

Erik Yström är medgrundare av kommunikationsbyrån The Grand som står bakom appen. Foto: Privat
Erik Yström är medgrundare av kommunikationsbyrån The Grand som står bakom appen. Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro