ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apple vann äppeltvist med Beatles

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Motparten, Beatles gamla musikbolag Apple Corps, har hävdat att amerikanska Apple brutit mot en uppgörelse från 1991 när företaget lanserade Itunes för tre år sedan.

Enligt Apple Corps innebar uppgörelsen att bolagen inte fick etablera sig på varandras verksamhetsområden med sina äppelvarumärken.

Men domaren Edward Mann kom fram till att äpple-logotypen är knuten till tjänsten Itunes, och inte till musiken. Därmed är det inte brott mot avtalet.

Apple Computers advokater har hela tiden hävdat att bolaget har följt avtal och att musikälskare är tillräckligt smarta för att inte blanda ihop logotyperna. Apple Corps har ett glänsande grönt Granny Smith-äpple som logotyp, medan elektroniktillverkaren Apple Computer logotyp består av ett tecknat äpple, som någon tagit ett bett från.

De båda sidornas advokater har under rättegången tvistat om reklam för Itunes med artister som U2, Eminem och Coldplay där äpplet har dykt upp. Domaren medgav tidigt att han ägde en Ipod, Apples oerhört populära musikspelare.

Apple Corps - som ägs av Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennons änka Yoko Ono och George Harrisons arvingar - har stämt Apple Computer två gånger tidigare. Apple Corps, som grundades 1968, förvaltar The Beatles musikaliska arv och ägarnas ekonomiska intressen.

Senast var för 15 år sedan. Då slutade tvisten med att elektroniktillverkaren betalade 26 miljoner dollar till målsägaren i samband med en uppgörelse om att Apple Computers användning av äpple-logotypen vid musikförsäljning skulle begränsas.

Apple Corps kommer att överklaga domslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro