ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apples chock: Tv:n som kan förändra allt

Aron Andersson · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015

Foto: Apple


En jättestor Ipad för proffsanvändare, ny Iphone med superskärm och en liten box som ska förändra hur du ser på tv. Här är alla höstens nyheter från Apple.

klar

Artikellänk är kopierad

Nya Iphone 6s och 6s Plus finns även i färgen rosa guld.
Nya Iphone 6s och 6s Plus finns även i färgen rosa guld.Foto: Apple
Ipad Pro är tänkt för proffsanvändare och går att använda med ett särskilt externt tangentbord och nya produkten Apple Pencil.
Ipad Pro är tänkt för proffsanvändare och går att använda med ett särskilt externt tangentbord och nya produkten Apple Pencil.Foto: Apple
Nya Apple TV har en helt ny fjärrkontroll.
Nya Apple TV har en helt ny fjärrkontroll.Foto: Apple

Visst skulle det gå att skriva något ironiskt om att det mest revolutionerande Apple lyckades presentera på onsdagskvällen var – en penna. Men faktum är att teknikjätten bjöd på den största prylfesten på länge.

Apple nöjde sig inte med att uppdatera Iphone – de hade även uppdateringar till Ipad, Apple Watch, och Apple TV. 

►LÄS MER: Här presenterar Apple sin nya värstingpadda

Det som flest gick och väntade på var förmodligen Iphone 6s och Iphone 6s Plus och Apple gjorde ingen besviken i det avseendet. Mobilerna har visserligen samma design som föregångarna (förutom nya färgen guldrosa som nu tillkommit) men annars är det mycket som förbättrats:

Skärmen. Till en början täcks den nu av ett stryktåligare glas som ska hålla bättre än tidigare. Dessutom har den fått nya funktionen 3D Touch, som gör det möjligt att trycka olika hårt på skärmen för att aktivera olika kommandon. 

Prestandan. Självklart är Iphone 6s snabbare än Iphone 6, tack vare nya processorn A9 som ska vara 70 procent snabbare. Även rörelseprocessorn, M9, är uppdaterad.

Kameran. 8 megapixel-kameran som hängt med ett tag i tidigare modeller har här uppgraderats till 12 megapixel och det går exempelvis att spela in i 4K. Med Live photos blir varje bild också som en kort filmsnutt på en och en halv sekund som kan spelas upp om du håller in hårt på bilden.

Mobilerna börjar säljas den 12 september i USA och sju andra länder, när den släpps i Sverige är oklart.

►LÄS MER: Apple visar nästa Iphone – allt du behöver veta inför presentationen

Även en ny Ipad släpptes i jätteformat, hela 12,9 tum stor. Ipad Pro är tänkt för proffsanvändare och har inte bara en väldigt högupplöst skärm, utan även en kraftfull processor. Eftersom den är så stor finns det två nya tillbehör. Det ena är ett tangentbord som även fungerar som skärmskydd och det andra är en penna – Apple Pencil.

Men den kanske mest efterlängtade uppdateringen fick Apple TV som får en helt ny fjärrkontroll och även röststyrning. Här är några av nyheterna i Apple TV:

Fjärrkontroll. Fjärrkontrollen har en inbyggd styrplatta vilket gör att det blir mer likt att använda en dator eller mobilen när du bläddrar i menyerna på Apple TV. Den har också inbyggd rörelsesensor vilket gör att den går att använda som spelkontroll.

Spela spel. Tack vare att fjärrkontrollen går att använda som spelkontroll blir det möjligt att spela spel på ett helt nytt sätt. Den som har en Iphone eller Ipod Touch kan också vara med och spela, vilket gör att det blir möjligt att spela mot varandra.

App Store. Till slut finns en appbutik till Apple TV och utbudet av appar kommer så klart att explodera. Det innebär så klart spel, fler play-appar och även andra typer av appar, för exempelvis shopping eller bostadsletande.

TVOS. Ett helt nytt operativsystem baseras på IOS till Iphone och Ipad, vilket innebär att om du köpt en app till mobilen så har du den automatiskt till tv:n också.

Röststyrning. Apples röstassistent Siri kommer även till nya versionen av Apple TV vilket innebär att du kan prata med din tv. När du ser på en film kan du till exempel säga: ”vad sa de?” för att tv:n ska spola tillbaka och lägga på undertext.

Smart sökning. Den kanske mest revolutionerande funktionen, och den mest självklara, är sökfunktionen som gör det möjligt att söka efter en film eller tv-serie på flera tjänster samtidigt. Är du sugen på att se en viss titel får du alltså veta precis vilka tjänster som har den tillgängligt. Varför har detta inte funnits tidigare?

Apple TV släpps i oktober i två modeller. Med 32 GB lagringsutrymme respektive 64 GB. Svenskt pris är okänt med i USA kostar de 149 och 199 dollar.

►LÄS MER: Nya Iphone 6s får superskärm – blir ännu enklare att använda

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro