ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Apples nya revolutionerande” kamera är gamla nyheter

Aron Andersson · 8 Sep 2016
Uppdaterad 12 Sep 2016
Phil Schiller presenterade Iphone 7 Plus-kameran som ett stort genombrott – men tekniken är gammal.

Phil Schiller presenterade Iphone 7 Plus-kameran som ett stort genombrott – men tekniken är gammal. Foto: Apple / TT / Montage


En av de största nyheterna med senaste Iphone är de dubbla kamerorna. Nu kan användarna både zooma och ta bilder med kort skärpedjup med mobilen. Men tekniken är flera år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

Det hör inte till ovanligheterna att Apple presenterar stora uppdateringar till Iphone, som egentligen inte är särskilt nya. Den vattentäta Iphone 7 Plus som visades upp på onsdagskvällen är inget undantag.

Flera konkurrenter, som Samsung och Sony har sedan länge gjort vattentäta mobiltelefoner, så inget nytt under solen där.

► LÄS MER: Apple presenterar: Så blir nya Iphone 7

Även kameran i Iphone 7 Plus lyfts fram som en av årets stora nyheter. I stället för en kamera, har Apple utrustat mobilen med dubbla kameror. En med vidvinkelobjektiv, och en med teleobjektiv. Tillsammans kan de åstadkomma nya effekter som tidigare varit svårt med mobilkameran.

– Vi vet att med två objektiv och två kameror kan vi skapa en zoomfunktion i Iphone. Det krävs otroligt mycket hårdvara och mjukvara för att göra detta på ett sätt som alla kan njuta av och teamet och gjort något helt häpnadsväckande, förklarade Phil Schiller, Apples marknadschef, under presentationen av Iphone 7.

► LÄS MER: Här är nio heta rykten om Iphone 7

En till funktion han lyfte fram med kameran är möjligheten att ta bilder med kort skärpedjup, så att saker i förgrunden, exempelvis ansikten, blir skarpa, men bakgrunden blir suddig. Detta syns ofta i professionella bilder som tagits med systemkameror, men är svårare att återskapa med mobilen.

– Det är verkligen ett genombrott för vad som kan göras med en kamera i mobilen. Den här kameran kommer att förändra spelet, säger Phil Schiller.

Men de funktioner som Apple beskriver som stora nyheter, kunde Metro berätta om i den här artikeln redan för två år sedan.

►LÄS MER: Därför är det en bra idé med dubbla kameror i mobilen

Företaget Corephotonics har utvecklat en mobilkamera som fungerar på precis samma sätt. Så här beskrevs tekniken då:

”Om objektiven har olika brännvidd, det vill säga om det ena är ett vidvinkelobjektiv och det andra mer normalt så går det att förstora avlägsna objekt utan använda digital zoom.”

Samt:

”Det går att göra en djupanalys av bilden och därigenom automatiskt göra objekt i bakgrunden suddigare eller använda förstärkt verklighet på ett mer exakt sätt.”

Det är alltså precis samma funktioner som Apple beskrev under onsdagens presentation. Ett annat företag som jobbar med samma teknik som Corephotonics är Linx Imaging. Det företaget köpte Apple upp för bara något år sedan och det är alltså här den nya kameratekniken kommer ifrån.

► LÄS MER: Analys: Därför måste Apple ge Iphone hörlursuttaget tillbaka

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro