ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Appmarknaden växer explosionsartat

Peter Lindholm · 18 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Den pågående app-boomen är resultatet av en mognare marknad, enligt David Furendahl, vd för Screen Internatonal.
Den pågående app-boomen är resultatet av en mognare marknad, enligt David Furendahl, vd för Screen Internatonal.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

En bransch som ”har gått från noll till att bli en digital superhjälte”. Så beskriver Europeiska kommissionen marknaden för apputvecklare och siar att appmarknaden kommer att sysselsätta nära 5 miljoner i EU om fyra år.

63 miljarders app-boomen”, lyder rubriken på EU-rapporten som spår att appmarknaden kommer att omsätta just så mycket i Europa 2018. I svensk valuta blir det 556 miljarder kronor.

Det är goda nyheter för den som utbildar sig till app- och systemutvecklare. Branschen sysselsätter i dag runt 1 miljon utvecklare i EU och om fyra år räknar man med att antalet jobb stigit till 2,7 miljoner.

Arbetsmarknaden växer också för dem som ägnar sig åt marknadsföring och support i sektorn, från 800 000 till 2,1 miljoner.

David Furendal, vd för Screen Interaction, som utsågs till Årets utvecklare vid Mobilgalan i fjol anser att den snabba expansionen nu beror på att marknaden håller på att mogna.

Man kan jämföra med hur det var när internet var ungt och alla skulle ha hemsidor, utan någon tanke med vad man skulle kunna ha för tjänster där.

- För några år sedan fick vi väldigt många samtal från kunder som ville ha en app. ”Jaha, varför då?” Och då fick man svaret att alla andra har ju det. I dag finns det en riktig tanke bakom, vilken nytta och vilken effekt appen ska och varför man ska ta fram den här typen av tjänster.

Det enda som sätta käppar i hjulet för EU-kommissionens prognos är det inte finns tillräckligt många utvecklare i dag och att utbildningen för appmakare kan vara bristfällig. Dessutom är endast 9 procent av dagens utvecklare är kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro