ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är det här slutet för USA:s vapenkramare?

TT-Metro · 15 Dec 2012
Uppdaterad 16 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

I sina kommentarer efter skolmassakern sade Barack Obama att USA måste göra något åt det som landet "varit med om alltför många gånger".

– Tillsammans måste vi handla meningsfullt för att förhindra tragedier som dessa, oavsett var vi står politiskt, sade presidenten.

Uttalandet satte fart på spekulationer om huruvida Obama nu vill försöka reformera landets vapenlagar .

Men New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som leder en grupp borgmästare som arbetar mot illegalt vapeninnehav, säger till New York Times att han hade velat höra tuffare retorik från presidenten.

– Att mana till "meningsfull handling" räcker inte. Vi behöver omedelbar handling, säger Bloomberg som identifierat tuffare vapenlagar som en av sina hjärtefrågor. En debatt om skärpta vapenlagar blommar upp efter varje tragisk skolsljutning, men enligt analytiker som L.A Times talat med är det högst otroligt att det faktiskt blir svårare att få tag i vapen i USA.  – Om du trodde att socialförsäkringen var en het potatis, pröva vapenbegränsningen, säger en republikansk strategiker som vill förbli anonym till tidningen.  Även från demokratiskt håll är det minst sagt svårt att få stöd för en begränsning av individers grundlagsfästa rättighet att bära vapen. Många tror att Al Gores stöd för hårdare vapenlagar kostade honom presidentvalet år 2000.  Samtidigt är trycket från grupper som vill ha hårdare lagar kanske starkare än någonsin på den nyomvalde presidenten. – Vi har fått nog, säger Ladd Everitt, representant för Coalition to stop Gun Violence. Skolskytten Adam Lanza var beväpnad med en Bushmaster kaliber .223, ett halvautomatiskt gevär som är mycket likt arméns M16, en Sig Sauer-pistol, samma som svenska poliser har som tjänstevapen, och en 9 millimeters Glock. Alla var lagligt registrerade på honom eller hans föräldrar. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro