ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Är det läge att binda sina bolån? Här är för- och nackdelarna enligt experterna

Linnea Bergman · 8 Aug 2017
Uppdaterad 8 Aug 2017
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, och Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ger sina bästa bolånetips.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, och Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ger sina bästa bolånetips. Foto: Nordea/TT/Avanza.


Efter en sorglös sommar kan det vara läge att se över ekonomin. Kan det vara dags att binda bolåneräntan? Metro lät två ekonomer med helt olika syn ge sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Borde man binda sitt bolån nu?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: 

– Funderar man på att binda så kan det vara ett bra läge att göra det nu. Om man utgår från det vi i dag vet om ekonomin så kan vi konstatera att botten är nådd i och med Riksbankens senaste reporäntebeslut. Vi kan inte förvänta oss lägre boräntor. Om man exempelvis binder på två år eller väljer rörlig ränta så ligger räntan på samma nivå just nu. Då kan man lika gärna binda. Då vet man vad som gäller. Det handlar om att sova gott om natten och slippa oroa sig för sin ekonomi och fundera över det här.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: 

– Jag tror absolut inte det. Det är av den enkla anledningen att räntorna inte kommer att stiga så fort. De kommer stiga, om ett år ungefär kommer Riksbanken börja höja. Men de höjer förtvivlat långsamt. Det kommer vara som att se en snigel ta fart. Och snigeln heter Stefan Ingves. Det kommer inte hända så mycket, så det finns ingen anledning att binda.

Finns det några risker med att binda sitt bolån just nu?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: 

–  Risken man tar är att räntan ska gå ner jättemycket. Men det är inte ett rimligt scenario i dag. Egentligen tar man ingen risk. Det enda man kan råka ut för är högre kostnader om man vill lösa lånet i förtid när det fortfarande är bundet.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: 

– Man riskerar att få betala extra mycket. Om man tittar på snitträntorna just nu kan man se att snitträntan för fem år är 2,09 och 1,55 för tre månaders. Ungefär en tusenlapp extra i månaden kostar det i genomsnitt om du väljer att binda fem år.

Finns det några risker med att ha rörlig ränta just nu?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: 

– Vi vet inte när räntorna blir högre. Vi har hört i flera år att snart stiger räntorna, och så gör de inte det. Det är svårt att spå. Men det kan komma höjningar av andra skäl, exempelvis att marknadsräntor stiger och andra kostnader som finns förknippade med bolån hos bankerna.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: 

– Ett argument som ibland används är att man ska binda för att veta hur mycket man betalar. Men så mycket rör sig inte räntorna de kommande två-tre åren att det kommer som en stor överraskning. Vi hade ett tillfälle för 25 år sedan när Riksbanken höjde räntan till 500 procent. Det skräms bankerna med ibland. Men det är ungefär som att skrämmas med drakar och demoner. Det har hänt en gång, vid ett väldigt speciellt tillfälle, och vi kommer inte hamna där igen. Räntorna kommer att gå upp, men inte så mycket. Om du inte klarar en liten räntehöjning är det istället ditt boende som är för dyrt.

Ska man satsa på att binda en del av sitt bolån och ha en del rörligt?

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza:

– Nej, man ska ha hela rörligt. Om man binder hälften så kan du inte förhandla ner den andra delen. Då sitter du hos en bank. Om du väljer bundet på en del är det lika bra att välja bundet på allt, för du kan ändå inte förhandla. Det är ett hopplöst dåligt förhandlingsläge.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: 

– Ja, man kan välja att binda en del på exempelvis två eller tre år, och ha en del rörlig. Då har man fortfarande den valmöjligheten kvar. Då behöver man inte välja en lösning på det hela.

Vad kommer att hända framöver tror du?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: 

– Det är jättesvårt att sia om. Man kan titta på en rad olika saker och det finns många osäkerhetsfaktorer. Men jag tror att räntorna kommer att vara låga åtminstone ett år till. Så man behöver inte känna någon stress. Men om man ändå funderat i de här banorna och känner att man hellre vill ha bundna bolån, då tycker jag att man ska ta det tillfället nu när ränteläget är så pass lågt.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: 

– Om man frågar riksbanken så säger de att de kommer att börja höja om ett år. Det är deras förhoppning. Om det är möjligt får vi verkligen se. Jag hoppas det, för det skulle innebära att Sveriges ekonomi mår bättre. Men omvärlden och Europa är trögt. Så antagligen tar det mycket längre tid. Under de närmaste tre åren kommer räntan troligtvis inte att förändras så mycket. Men hur du ska göra med räntan beror helt på vilka erbjudanden du får. Om du prutar ner din tremånadersräntan till 1,5 och även treåringen till 1,5 – då är det lika bra att ta treåringen. Men oftast är det betydligt dyrare att binda tre, fyra eller fem år.

pil
Fakta: Så ser bankernas räntor ut just nu

Listräntor i procent för tre års bindningstid från juni 2017. (Listränta för rörlig tremånadersränta inom parantes.)

Listräntorna:

Danske Bank: 1,85 % (1,60 %)Handelsbanken: 2,01 % (2,05 %)SEB: 2,04 % (2,04 %)Swedbank: 2,04 % (2,05 %)Nordea: 2,04 % (2,05 %)ICA Banken: 1,89 % (1,59 %)Länsförsäkringar Bank: 2,00 % (2,03 %)Skandia: 2,09 % (2,00 %)SBAB: 1,89 % (1,59 %)Snitträntorna i procent för tre års bindningstid för juni 2017. Det här är siffrorna för vad kunderna i verkligheten har fått för ränta med ränterabatt. (Snittränta för rörlig tremånadersränta inom parantes)

Snitträntorna:

Danske Bank: 1,59 % (1,47 %)Handelsbanken: 1,61 % (1,65 %)SEB: 1,55 % (1,55 %)Swedbank: 1,59 % (1,57 %)Nordea: 1,65 % (1,69 %)ICA Banken: 1,89 % (1,49 %)Länsförsäkringar Bank: 1,72 % (1,62 %)Skandia: 1,61 % (1,53 %)SBAB: 1,74 % (1,44 %)

Källa: Källa: Compricer 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro