ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är det verkligen så farligt att spola ner skräp i toan?

Simon Krona · 9 Maj 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017

Släng det i toan, spola – och vips så är det borta. För den som vill bli av med snus, tops, tamponger eller annat skräp verkar det vara en smidig lösning utan några synliga negativa konsekvenser. Så hur farligt är det egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Om du någon gång har spolat ner den här typen av saker i toan är du inte ensam. Svenskarna spolar ner 27 ton skräp varje dag, enligt Svenskt vatten.

Hur enkelt det än kan verka så är det faktiskt ingen bra idé, enligt Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholms Vatten och Avfall.

– Skräpet försvinner inte bara för att det spolas ner i toaletten. Det måste rensas bort när det kommer till reningsverket och det blir en massa onödiga transporter. Skräpet måste ju förbrännas någonstans, säger hon.

Enligt Cajsa Wahlbergs uppgifter får samhället betala 1,3 miljoner kronor varje år för transporterna från reningsverk till avfallsförbränning – bara i Stockholm.

Sjöar och hav drabbas

En del skräp som till exempel tandtråd och nylonstrumpor kan förstöra pumparna som transporterar vattnet, berättar Cajsa Wahlberg. Det kan leda till översvämningar som gör att orenat vatten kommer ut i naturen.

Då finns risken att sjöar och hav drabbas av övergödning eller syrebrist. Dessutom kan människor och djur som badar i det orenade vattnet få sjukdomar.

LÄS MER
Fem saker du inte visste om vatten

Giftiga ämnen kan läcka ut

En del skräp innehåller giftiga ämnen som kan slinka genom reningsverken.

– Snus och cigaretter innehåller kadmium som är en giftig tungmetall som vi verkligen försöker få bort från avloppsvattnet. Det kan påverka vattenlevande organismer i havet. Det kanske inte är en jättestor kadmiumkälla, men många små fimpar kan bli en del till slut, säger Cajsa Wahlberg.

LÄS MER
Fem saker du inte visste om vatten

Skräpet minskar

Men det går ändå åt rätt håll, åtminstone i Stockholm.

– Stockholmarna har blivit duktigare. Vi har haft en del informationskampanjer i tunnelbanan för att få folk att slänga mindre. Men vi får fortfarande in stora mängder skräp. Det enda man ska slänga i toaletten är toapapper, säger Cajsa Wahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro