ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är dina Facebookvänner plötsligt i Standing Rock, ND? Det här handlar det om

Hugo Ewald · 31 Okt 2016
Uppdaterad 31 Okt 2016
I ett viralt Facebookinlägg som just nu cirkuleras påstås det att lokal polis använder sig av Facebooks check in-funktion för att lokalisera demonstranter.

I ett viralt Facebookinlägg som just nu cirkuleras påstås det att lokal polis använder sig av Facebooks check in-funktion för att lokalisera demonstranter. Foto: Mike McCleary/AP/TT/Facebook


Under torsdagen greps 117 aktivister i amerikanska North Dakota som protesterade mot den oljeledning som ska dras genom fyra delstater och som amerikansk ursprungsbefolkning hävdar äventyrar deras vattenförsörjning. Nu uppmanar aktivister andra att på Facebook "checka in" i Standing Rock som stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebookinlägget, som det sprids i Sverige.
Facebookinlägget, som det sprids i Sverige.Foto: Skärmdump

Sedan 2014 har Sioux-stammen i Standing Rock i amerikanska North Dakota protesterat mot en planerad oljeledning. Kampanjen mot oljeledningen Dakota access pipeline har sedan dess eskalerat och under 2016 har frågan kommit att dela USA sedan tusentals demonstranter blockerat konstruktionen av oljeledningen.

Den stora oljeledningen kommer sträcka sig genom fyra delstater – North Dakota, South Dakota, Iowa och Illionois – och kommer kunna leverera 470 000 tunnor råolja om dagen. Bakken Formation där oljan kommer utvinnas väntas innehålla minst 7,4 miljarder tunnor oupptäckt råolja, enligt CNN.► LÄS MER: Massgripande vid pipeline-protest

Ursprungsbefolkningen i Standing Rock i North Dakota är dock kritiska. Enligt dem kommer ledningen äventyra stammens vattentäkter samt riskera en för dem helig begravningsplats. Demonstranter är också kritiska mot oljeledningens miljöpåverkan och skulle hellre se satsningar på förnybar energi. Amerikanska myndigheter hävdar dock att byggandet av oljeledningen inte kommer ha stor påverkan på miljön, och att det är bättre att transportera olja via ledning än via till exempel räls och lastbil.

Sedan 2016 har stora protester ägt rum i Standing Rock och över USA. Och under torsdagen grep polis 117 aktivister som blockerade konstruktionen av oljeledningen. Enligt demonstranter har polis använts smärtsamt högt ljud, tårgas och gummikulor för att driva bort demonstranter. Samtidigt menar polis att minst en demonstrant avlossat skott i deras riktning, enligt Sveriges radio.

Nu uppmanar aktivister personer som stödjer Sioux-stammen i North Dakota att använda sig av Facebook. I ett viralt Facebookinlägg som just nu cirkuleras påstås det att lokal polis använder sig av Facebooks check in-funktion för att lokalisera demonstranter och uppmanar därför personer som stödjer kampanjen att checka in där för att förvirra polis.►LÄS MER: Floder i Amazonas förorenade av olja

Sacred Stones stam står inte själva bakom kampanjen och menar att polis inte använder sig av sociala medier på det sättet, men menar att det är ett bra sätt att visa sitt stöd för kampanjen, rapporterar Snopes. Och under måndagen har tusentals människor, i USA och i Sverige, checkat in i Standing stone för att visa sitt stöd.

Konstruktionen av oljeledningen är planerat att fortgå, även om USA:s president Barack Obama i september pausade konstruktionen temporärt, och frågan har blivit en stark symbolfråga i USA. Detta då aktivister menar att den visar på en brist på bevakning av frågor som rör USA:s ursprungsbefolkning och en bristande respekt för dessa frågor.

USA:s kommande president som väljs den 8 november har en möjlighet att stoppa oljeledningen, men varken Donald Trump eller Hillary Clinton har tagit tydlig ställning i frågan.► LÄS MER: USA:s armékår går mot domare – stoppar oljeledning vid Sioux-reservat

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro