ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

AR Drone – helikoptern du styr med din mobil

Jonas Ryberg · 22 Mar 2011
Uppdaterad 4 Okt 2011

Franska Parrot har gått från att tillverka Bluetoothprylar för bilen till betydligt roligare produkter. Nu lanseras företagets quadrikopter AR Drone i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Henry Lundholm

Fyra saker vi gillar med AR Drone

1. Stabil i luften – Drönaren håller själv sin position i luften med hjälp av ultraljudssensorer, accelerometrar och gyrometrar. Det gör den lätt att styra också för den som inte är van vid radiostyrda lek-saker. Bra att den klarar att landa och starta själv.

2. Filmkamera – Även om bildkvaliteten är ganska dålig så fungerar AR Drones två kameror helt okej för att styra helikoptern även om föraren inte har direkt ögonkontakt. Tyvärr räcker wlansignalen som används för bilden och styrningen max 50 meter.

3. Uppseendeväckande –  Med fyra propellrar och förmåga att hovra stilla i luften och flyga inomhus väcker AR Drone uppmärksamhet, särskilt om du låter den köra lagom lågt över en kollegas skrivbord och blåsa bort lösa papper.

4. Öppet system – Vem som vill kan skapa en app för att styra AR Drone och sedan lanseringen på CES för drygt ett år sedan har flera appar skapats, både för Iphone och Android.

Riktigt kul – även för en novis

AR Drone är en leksakshelikopter som faktiskt är lätt att lära sig styra. Via en app i Iphone kontrolleras drönaren med hjälp av telefonens rörelsesensorer.

Den väckte mycket uppmärksamhet när den lanserades för drygt ett år sedan på prylmässan CES. Nu börjar en modell med något bättre kamera säljas i Sverige. Quadrikoptern presenteras som en pryl för spel.

Och två helikoptrar kan med hjälp av de inbyggda kamerorna utkämpa någon typ av virtuell ”dogfight”. Men förmodligen är det friflygningen som lockar de flesta köparna. Det är riktigt kul även för en novis att kontrollera drönaren.

Tack vara att den är så lättstyrd fungerar den fint även i relativt trånga utrymmen. Vid utomhusflygning tas rotorskydden av för att minska känsligheten för blåst och när vi testar klarar den sig hyggligt i lätt vind.

Trist dock att batteriet bara räcker till en knapp kvarts flygning och sedan kräver en dryg timmes laddning.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro