ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Är du en problemlösare är det här det perfekta jobbet!”

Metro · 31 Maj 2017
Uppdaterad 15 Jun 2017
Arbetsmarknaden är god för dig som gör som Anders Axtelius och utbildar dig till fastighetstekniker.

Arbetsmarknaden är god för dig som gör som Anders Axtelius och utbildar dig till fastighetstekniker. Foto: Kristofer Hedlund


Fastighetstekniker – är det samma sak som att vara vaktmästare? Inte alls! Vi pratade med fastighetsteknikern Anders Axtelius för att ta reda på mer om ett yrke på stark uppgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Vill du ha ett roligt och varierande yrke som garanterat leder till jobb efter utbildningen? Då kan fastighetstekniker vara något för dig. Men vad gör en fastighetstekniker egentligen? En hel del, visar det sig. Anders Axtelius arbetar för fastighetsförvaltaren Hestia i World Trade Center i Stockholm, och är en av dem som ansvarar för den dagliga driften av fastigheten.

– Vi ser till att allt rullar på, är den korta förklaringen. Den lite längre är att vi ansvarar för tillsyn och skötsel av driftutrymmen, kollar att det inte är några läckor, mäter megawattimmar. Vi ser även till att inget blockerar i till exempel trapphus, korridorer och hisshallar, något som handlar om brandsäkerhet, säger Anders Axtelius.

Som fastighetstekniker måste du kunna lite om mycket utan att behöva vara expert och du får inte vara rädd att prova nya lösningar. – Det är väldigt varierande och är ett aktivt jobb som passar mig som inte vill sitta still hela dagarna, säger Anders Axtelius. Foto: Kristofer Hedlund
Som fastighetstekniker måste du kunna lite om mycket utan att behöva vara expert och du får inte vara rädd att prova nya lösningar. – Det är väldigt varierande och är ett aktivt jobb som passar mig som inte vill sitta still hela dagarna, säger Anders Axtelius. Foto: Kristofer Hedlund

För att få jobbet han har i dag gick han Lernias komvuxutbildning till fastighetstekniker. Där hade han praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande, på just Hestia där han senare blev fast anställd. Och det var under praktikperioden som han förstod att han hade hittat rätt.

– Jag trivs jättebra med både chefer och kollegor som är väldigt hjälpsamma och lär mig ofta något nytt.

Många verkar tro att en fastighetstekniker är samma som en vaktmästare, stämmer det?

– Nej, det är ett vanligt missförstånd, även om det handlar om att lösa många olika grejer i den dagliga driften. Men vi har ett betydligt större spektra av arbetsuppgifter som gör att det aldrig blir enformigt. Det är en blandning mellan administrativa uppgifter och att vara hands on, antingen genom att lösa problemen själv eller att hitta rätt entreprenör för jobbet.

Vem skulle du rekommendera jobbet till?

– Till dig som inte är rädd att testa nya saker: ett krånglande vattenlås, ventilationsfix, eller bara att hålla ordning och reda i fastigheten. Är du en problemlösare är det här det perfekta jobbet!

pil
Det här gör en fastighetstekniker

• Fastighetsteknikergöra

– Själva grundstommen i yrket är att se över och sköta driftutrymmena. Det kan innebära allt från att reparera fläktapparater till att se till att någon städar upp om det ligger grejer och skräpar någonstans. Kort sagt att allt i fastigheten rullar på, på bästa sätt.

• Kommunikation och dokumentation

– Möten internt och med förvaltare om vad som har gjorts och vad som ska göras hör till vardagen. Kommunikation och dokumentation är helt nödvändigt för att allt ska funka.

• Kontakt med entreprenörer

– Även om vi ska ha koll på mycket så är vi inte experter på allt. Om vi har större problem med ventilation, lås, vvs eller vad det nu kan tänkas vara så får vi ta in folk som kan hjälpa oss. Att skaffa ett bra nätverk med bra entreprenörer är en viktig del av jobbet.

• Kontakt med hyresgäster

– Hyresgästerna i fastigheterna är de som kontaktar dig om fel i fastigheten. Att ha en god kontakt med dem är viktig. Ringer de till exempel in om en konstig lukt eller en trasig ruta så ligger det på mitt bord att lösa det.

pil
Sök nu till Lernias utbildningar!

Lernia erbjuder mängder av utbildningar, bland annat till VVS-montör, elektriker, undersköterska och olika tjänster inom butik och handel.

• Förutom vuxenutbildningar (komvux), erbjuder Lernia även arbetsmarknadsutbildningar, Sfi, yrkeshögskoleutbildningar (YH), öppna kurser, företagsutbildningar, rekrytering och bemanning.

Klicka här för att läsa mer om vilka utbildningar Lernia erbjuder i din kommun och hur du ansöker.

• Under 2016 utbildade Lernia drygt 43 000 personer, hyrde ut över 9 000 bemanningskonsulter och hjälpte 1 700 kunder med kompetensförsörjning.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro