ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är en jorden runt-snigel snabbare än 32 000 traineejobb? Metro har räknat

Hugo Ewald · 10 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016
Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Thomas Johansson/TT/Alamy/Metro


Under söndagen sa Jan Björklund att en snigel kommer hinna gå runt jorden innan Stefan Löfven hinner skapa 32 000 traineejobb. Metro har räknat på det.

klar

Artikellänk är kopierad

"Innan Stefan Löfven har ordnat de 32 000 traineejobb han lovade i valet hinner en snigel krypa ett varv runt jorden – med en 50 års fikapaus i Ulan Bator". Så sa Liberalernas partiledare Jan Björklund under Agendas partiledardebatt under söndagskvällen.► LÄS MER: Regeringens jobbsatsningar får ingen fart – kapas Metro tyckte det lät som ett intressant tankeexperiment och har därför räknat på hur lång tid Jan Björklund faktiskt menar att det skulle ta för Stefan Löfven att ordna 32 000 traineejobb .

För att göra uträkningen så enkel som möjligt förutsätter vi att snigeln kan gå över vatten och helt enkelt går runt jorden utan att stanna och inte påverkas av olika former av terräng. Vi förutsätter också att snigeln går en sådan rak väg att den kan stanna för att fika i Ulan Bator utan att behöva ta en omväg för att ta sig dit.

Vi förutsätter också att det rör sig om en Fläckig vinbergssnäcka, Cornu aspersum, som ska göra resan. Det är en snigelart som är välkänd, vanlig och väldokumenterad. Vi förutsätter dessutom att den inte behöver sova.

Fläckiga vinbergssnäckor är inte särskilt snabba. Enligt flera källor, som The World almanac and book of facts, har de uppmätts nå en hastighet på 1,3 centimeter i sekunden. Det är 47 meter i timmen, eller 0,047 kilometer i timmen.

Jordens omkrets är ungefär 40 075 kilometer. Så vi behöver alltså räkna ut hur lång tid det skulle ta snigeln att röra sig 40 075 kilometer med en hastighet av 0,047 kilometer i timmen.► LÄS MER: Nej, SD är inte det parti i kammaren som längst varnat för Putin

För att räkna ut det delar vi avståndet i kilometer delat med hastigheten per kilometer i timmen. Då får vi svaret, 853 000 timmar. 853 000 timmar är lika med 35 500 dagar, eller 97,3 år. Vi förutsätter som sagt också att snigeln tar en 50 år lång fikapaus i Mongoliets huvudstad.

Totalt tar det alltså snigeln 147,3 år att ta sig runt jorden inkluderat sin fikapaus, och enligt Jan Björklund är det alltså så lång tid det kommer ta för Stefan Löfven att ordna 32 200 traineejobb.

Enligt nyhetsbyrån Siren det under ett års tid skapats 125 traineejobb. Förutsätter vi att den hastigheten bibehålls kommer det ta 256 år innan 32 000 traineejobb har skapats. Jan Björklund har alltså, om vi räknar på det här sättet, fel. Det kommer ta hundra år längre att skapa 32 000 traineejobb än vad Björklund påstår.

Beräkningen är förstås orealistisk eftersom snigeln inte kommer kunna leva i knappt 150 år. Fläckiga vinbergssnäckor lever i genomsnitt i 3-5 år, enligt Invasive species compendium. Förutsätter vi att snigeln får barn på vägen kommer det behövas minst 30 generationer av sniglar för att ta sig runt jorden.

Regeringen har sedan i september skrivit ned sina prognoser över framväxten av traineejobb. Målet är att 2 500 traineejobb ska ha skapats 2017 för att 2020 ha nått en nivå av 10 500 traineejobb. Följer vi den prognosen och förutsätter en fast tillväxt av traineejobb, alltså 2 100 traineejobb om året, skulle det ta drygt 15 år att nå upp till en nivå på de 32 000 jobb som utlovades under valrörelsen.►LÄS MER: Oppositionen pratar om en miljon i utanförskap? Stämmer det?

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro