ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är Lady Gaga slut som artist?

Tomas Lundin · 30 Nov 2013
Uppdaterad 1 Dec 2013
Är Lady Gaga slut som artist? Muppigt? Gagas Thanksgiving-special blev en kalkon.

Är Lady Gaga slut som artist? Muppigt? Gagas Thanksgiving-special blev en kalkon. Foto: TT


Hon har varit den största stjärnan på pophimlen de senaste åren – men är Lady Gagas storhetstid förbi nu? Skivförsäljningen av nya skivan rasar och hennes tv-framträdande på Thanksgiving var en riktig kalkon.

klar

Artikellänk är kopierad

De två första skivorna har tillsammans sålt nära 20 miljoner exemplar, och även om nya albumet Artpop toppade Billboardlistan en vecka är den närmast att betrakta som en flopp i Gaga-mått. Plattan – som släpptes första veckan i november – ligger nu på åttonde plats på Billboardlistan, bakom bland annat soundtracket till nya ”Hunger Games”-filmen.

Artpop sålde 258 000 exemplar första veckan, att jämföra med 1.1 miljoner sålda exemplar första veckan när Gagas förra skiva Born This Way släpptes. Siffrorna är ungefär på samma nivå som när Katy Perry och Miley Cyrus hade under första veckan när de släppte sina skivor i oktober, men når inte upp till Gaga-nivå. Inte heller på singellistan har Applause lyckats särskilt bra med en fjärdeplats som bäst. 

Enligt musiktidningen Pitchforks skribent Chris Molanphy är Lady Gagas ”Imperie-fas”, där hon sätter standard för popkulturen nu över, därmed inte sagt att hon inte kommer ha några fler framgångar. Gaga jämförs allt som oftast med en annan New York-italiensk popsensation – Madonna. Molanphy  jämför ”Artpop” med Madonnas ”Erotica” och menar att det kanske är en typisk mellanskiva och inte alls början på slutet för Lady Gaga. 

Efter utflykten med Erotica fick Madonna nya kommersiella framgångar med plattor som ”Ray of Light” och ”Music”. 

Det står i alla fall klart att skivköparna just nu är ganska mätta på Lady Gaga. Ett tydligt tecken är att hennes specialprogram med Mupparna på den amerikanska storhelgen Thanksgiving bara sågs av 3,6 miljoner amerikaner i ett land med över 300 miljoner invånare. Hennes Thanksgiving-special två år tidigare sågs av över fem miljoner tittare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro