ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är Robo-roo” nyckeln till evig energi?

Mathias Gerdfeldter · 3 Apr 2014
Uppdaterad 4 Apr 2014

Har man äntligen upptäckt den första, revolutionerande evighetsmaskinen? Precis som mycket inom tekniken har inspirationen till den här konstruktion hämtats från djurvärlden. Kan en känguru vara lösningen på mänsklighetens ständigt växande energibehov?

klar

Artikellänk är kopierad

Är ”Robo-roo” nyckeln till evig energi? 
  Kan denna söta mackapär bli grunden till en världsomvälvande revolution?
Är ”Robo-roo” nyckeln till evig energi? Kan denna söta mackapär bli grunden till en världsomvälvande revolution?Foto: Festo

”Evighetsmaskinen”, en maskin som kan vara igång oändligt och drivas enbart av den kraft den själv producerar, är en dröm som har jagats av ingenjörer och fysiker genom historien. Enligt fysikens lagar är den dock en omöjlighet.

En grupp tyska ingenjörer vid företaget Festo kan nu ändå vara något på spåret – med en kängururobot. Roboten, som är baserad på en levande kängurus rörelsemönster, påstås kunna fortsätta hoppa framåt i all evighet (så länge det inte kommer några hinder i vägen).

Mekaniken går ut på att roboten lutar sig (eller faller) framåt, och när den når en viss vinkelgrad från marken skjuter den ifrån med sina ”baktassar”. Väl i luften gör dess naturliga bakvikt att den åter vrider sig upprätt. När sedan tassarna slår i marken absorberas rörelseenergin i ett fjädringssytem, som sedan utnyttjas för att åter skjuta iväg kängurun. Rörelseenergi konverteras alltså växelvis till lägesenergi.

Frågan är dock om roboten verklighet kan hoppa ”i all evighet”. Om inte annat kommer roboten att möta luftmotstånd under sin frammarsch, vilket gör att den kommer att tappa energi (omvandlad till värme). Dessutom kommer minsta friktion i själva det mekaniska ”benarbetet” också att resultera i förlorad energi. Till slut kommer allt detta tapp göra slut på ”Robo-roos” inledande energi, och då har den skuttat klart.

Forskarna hoppas dock att deras uppfinning ska vara till glädje för fabrikskonstruktörer, som eventuellt kan utnyttja tekniken för att förbättra och energieffektivisera sin tillverkning. En äkta evighetsmaskin skulle innebära en sann revolution för mänskligheten, och i princip utplåna behovet av all framtida jakt på nya energikällor.

►Här kan du läsa mer om och se en film och fler bilder på robotkängurun

Nyfiken på evighetsmaskiner? ►Här kan du hitta mer fakta kring ämnet

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro