ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Är SD ett rasistiskt parti? Fem experter svarar

Johan Wikén · 5 Sep 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid ett tal i Sölvesborg.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid ett tal i Sölvesborg. Foto: Emil Langvad/TT


KD:s partiledare Ebba Bush Thor slog i förra veckan fast att SD inte är ett rasistiskt parti. Ett uttalande som hon till viss del backade ifrån i efterhand. Men uttalandet väckte starka reaktioner, både inom KD och utifrån. Metro har ställt frågan till fem experter inom olika områden: Är SD ett rasistiskt parti?

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och förlagschef Timbro:

”SD är inte ett rasistiskt parti i den betydelsen att partiprogrammet eller de politiska förslagen skulle vila på en rasistisk ideologi. Det finns mycket få sådana partier i dagens Europa. Sverigedemokraterna bör beskrivas som ett nationalistiskt och populistiskt parti, inte som rasistiskt eller antidemokratiskt. Däremot kompliceras bilden av att även ledande företrädare återkommande gör rasistiska uttalanden.”

►LÄS MER: Busch Thor: SD inte rasistiskt parti

Lisa Bjurwald, journalist och författare:

”SD var, är och förblir ett rasistiskt parti. Den nuvarande ledningen anslöt när SD öppet uppvisade nynazistiska sympatier och trots att det nya gardet ytligt sett kastat kängorna har de kvar sin främlingsfientliga agenda – vilket bevisas inte minst av de oräkneliga SD-politiker som får sitta kvar i partiet trots rasistiska kommentarer och utspel.”

Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola:

”Som jag tolkar SD är det ett politiskt-socialt fenomen som med sin retorik och den grundläggande syn på vad en människa och en kultur är lockar till sig sympatisörer i behov av att identifiera sig själva genom vad de INTE är. Det viktiga är att förstå att en sådan retorik i förlängningen kan få förödande konsekvenser för vår gemensamma tillvaro.

Huruvida vi kallar detta fenomen rasism, främlingsfientlig populism eller vi-och-dom-tänkande är som jag ser det mindre viktigt. Det viktiga är att förstå att en politisk grundsyn som ställer grupper mot grupper i ett samhälle som redan plågas och förvirras av brist på dialog är väldigt farligt.”

►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Tino Sanandaji, nationalekonom och debattör:

”Min bedömning som enskild medborgare är att SD är ett parti med rasistiska rötter som fortfarande har många rasistiska företrädare, men som numera också har många väljare som inte motiveras av rasism.”

Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet:

”Om jag skulle ge ett enkelt svar blir det, utifrån den definition jag och flera forskarkollegor världen runt använder, ja.

Definitionen på fascism utgår ifrån att alla historiska och samtida former av fascism har en gemensam minsta nämnare. Denna är att (1) man är extrem- eller ”ultra”-nationalist. Vidare att (2) man anser att ”Nationen” (en etniskt homogen storhet) är hotad, att den (3) behöver räddas och återvinna sin forna storhet. All fascism innehåller rasism.

Av tre möjliga kriterier uppfyller SD två (2 och 3) med råge. Och ett (1) ligger man väldigt nära.”

►LÄS MER: Jimmie Åkesson: Låt Sverige rösta om utträde ur EU

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro