ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arabisk flathet gynnar populister

TT-Reuters-AFP · 28 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De dödliga israeliska räderna mot Gaza har fördjupat klyftan i arabvärlden mellan folkliga och/eller populistiska islamister och auktoritära regimer som allmänt ses som kollaboratörer med Israel och USA.

Tydligast märks detta i Egypten, där Muslimska brödraskapet — som Hamas en gång sprang ur — kritiserar arabledares flathet samtidigt som Egyptens regering indirekt sagt att Hamas har sig själva att skylla och använt retorik av typen "den som inte gillar läget i Egypten kan åka till Gaza".

Den egyptiske utrikesministern sade i lördags att Egypten varnat för en israelisk offensiv och att de som ignorerat varningarna var ansvariga för konsekvenserna.

Demonstrationer i arabvärlden

Brödraskapet är den enda oppositionsrörelse i Egypten som lyckats bygga upp en bred infrastruktur trots regeringens motstånd och säger att araber och muslimer borde resa sig upp mot "det föraktliga tysta medgivandet från de flesta arabiska och islamistiska regeringarna".

Trots att Egyptens regering de senaste åren börjat slå ner protester per automatik gick uppskattningsvis 50 000 människor, fördelade på olika städer, ut och demonstrerade i Egypten på söndagen. Även demonstrationer riktade mot utlandet är förbjudna eftersom de alltför ofta, när missnöjda egyptier samlas i grupp, ofta snabbt byter karaktär och riktas mot den egna regimen i stället. 4 000 människor demonstrerade i Alexandria respektive Kairo, 8 000 i Assiut i söder.

Andra protester mot antingen Israel eller Egypten, som deltagit i Israels och omvärldens blockad av Gaza genom att hålla gränsen stängd, hölls med i storleksordningen hundra- eller tusentals demonstranter i Jemen, Jordanien, Syrien och Abu Dhabi.

Inget händer

Jordanien, Libyen, Iran och Grekland lovade att skicka laster med transfusionsblod och andra förnödenheter, men med det osäkra gränsläget är det oklart hur långt materialet kommer. Ett libyskt fraktfartyg med förnödenheter skickades redan för någon vecka sedan till Gaza men stoppades på vägen.

Libyens president och arabvärldens självutnämnda samvete, Muammar Gaddafi, kritiserade i hårda ordalag arabiska ledare för deras "fega" respons efter attackerna.

- En föreslår fredssamtal, en annan erbjuder tomt humanitärt bistånd, näste håller tal och den siste kallar till arabiskt toppmöte.

Det vore bättre, anser diktatorn, om ledarna varken sade eller gjorde något alls tills de kommit fram till hur fler attacker från Israel ska stoppas.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Reuters-AFP
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro