ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetares a-kassa ifrågasätts oftare

Anders Göransson · 10 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

A-KASSA. Arbetsförmedlingarna blir allt tuffare mot arbetslösa som inte tar anvisade jobb och allt fler får sin a-kassa ifrågasatt. Störst är risken inom arbetaryrken.

Under det första halvåret i år ifrågasattes ersättningen för 7 303 ersättningstagare, en ökning med 53 procent jämfört med samma period i fjol. Det vanligaste skälet är att den arbetslöse tackat nej till eller struntat i att söka ett anvisat jobb.– Det finns fler jobb, och därmed blir det mer uppenbart när personer som har ersättning inte är beredd att ta jobb på det sätt som krävs. Dessutom tror vi att arbetsförmedlingarna blivit mer noggranna i sina kontroller, säger Bo Lundgren, tillsynschef på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF).Bland dem som har högst andel ifrågasättanden finns Elektrikernas, Transports och IF Metalls a-kassor. Mindre än hälften så vanligt är det inom till exempel Sif och Ledarna.

Det ser ut som fler arbetare än tjänstemän ifrågasätts ...?– Det är skillnader som ser underliga ut, och som man bör fundera över. För gör man skillnad på hur man följer upp olika grupper av arbetssökande - då vore det väldigt olyckligt, säger Bo Lundgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro