ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetsförmedlingen skärper regler för unga och långtidsarbetslösa

Emma Kirkhoff · 27 Feb 2015
Uppdaterad 27 Feb 2015

Nu skärps reglerna för 160 000 arbetslösa svenskar som deltar i olika program hos Arbetsförmedlingen. Sköter man sig inte riskerar man att bli av med sin ersättning.

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetsförmedlingen inför hårdare regler för unga och långtidsarbetslösa.
Arbetsförmedlingen inför hårdare regler för unga och långtidsarbetslösa.Foto: TT

De hårdare reglerna gäller olika arbetsmarknadspolitiska program och berör unga med så kallad utvecklingsersättning och långtidsarbetslösa med aktivitetsstöd, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Tidigare har det varit sällsynt att Arbetsförmedlingen vidtar några hårdare åtgärder när någon inte har uppfyllt kraven; till exempel att lämna in aktivitetsrapporten i tid, söka anvisade jobb och komma på möten. Och fram tills nu har myndigheten bara kunnat dra in ersättningen och avbryta programmet om någon inte har skött sig. 

Men från och med den den 1 mars införs det en trappa med åtgärder, skriver Sveriges Radio. Uppfyller man inte kraven får man först en varning, därefter dras ersättningen in en dag och sedan i maximalt 45 dagar. 

Enligt Göran Åhman, projektledare på Arbetsförmedlingen, innebär det här att fler av de cirka 160 000 människor i arbetsmarknadspolitiska program kommer att bli av med sin ersättning.  

– Om man inte kommer på besök, eller om man inte söker ett enskilt jobb eller så, har det tidigare varit ovanligt att man återkallar programmet. Så vi bedömer att det kommer att öka naturligtvis, säger han till Ekot. 

Samma regler infördes för arbetslösa med a-kassa för ett och ett halv år sedan. Där är det a-kassorna som tar beslut om åtgärder, och hittills har det varit ovanligt att folk drabbas av de absolut hårdaste. 

– De flesta får bara en eller två, max tre sanktioner på de här trappstegen. Det är väldigt ovanligt att man fortsätter upp och får höga sanktioner, alltså 45 dagars avdrag, säger Göran Åhman till Sveriges Radio. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro