ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetsgivare kan tvingas betala för resor till och från jobbet

Joel Linde · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015
Restiden kan komma att räknas som arbetstid.

Restiden kan komma att räknas som arbetstid. Foto: Alamy


Den tid det tar att åka till och från jobbet borde räknas som arbetstid för arbetare som inte har ett fast kontor, slår Europadomstolen fast. Detta för att värna om deras hälsa och säkerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Domstolen menar att arbetare som inte har ett fast kontor, så som i vissa fall elektriker, försäljare eller olika omsorgsarbetare med flera, borde få betalat för dagens första och sista resa, till och från arbetet.

Beslutet fattades enligt domstolen för att skydda arbetarnas hälsa och säkerhet, enligt unionens direktiv för arbetstider, och att de alltså borde kunna ta betalt för restiden i vissa fall, skriver the Independent.

LÄS MER: Chefen fick hennes njure – gav henne sparken

Domen kommer från ett fall i Spanien, och där står bland annat: ”Det faktum att arbetarna börjar och slutar sina resor vid sina hem kan härledas direkt till beslutet från deras arbetsgivare att överge de regionala kontoren, och inte från arbetarnas egen önskan.”

I domen står också att arbetare inte ska behöva bära bördan av sina arbetsgivares beslut, och att EU-direktiven ska verka för att garantera arbetare en viss viloperiod.

LÄS MER: Chefen bjuder sina anställde på semester – åker de inte blir de utan lön

LÄS MER: Chefen bjöd 6 400 anställda – på semester i Frankrike

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro