ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetsgivaren till våldtagen norska försvarar sig

Åsa Larsson · 21 Jul 2013
Uppdaterad 22 Jul 2013

Nu uttalar sig för första gången arbetsgivaren till norska Marte Deborah Dalelv, som dömts till fängelse i Dubai efter det att hon anmält en våldtäkt. De anser sig inte ha gjort något fel.

klar

Artikellänk är kopierad

24-åriga  Marte Deborah Dalelv har gått ut i medier och berättat om sitt öde i Dubai. I Norge och på många håll har stödet varit stort och domen hård över arbetsgivare och myndigheter i Dubai.
24-åriga  Marte Deborah Dalelv har gått ut i medier och berättat om sitt öde i Dubai. I Norge och på många håll har stödet varit stort och domen hård över arbetsgivare och myndigheter i Dubai.Foto: AP Photo/Kamran Jebreili
Foto: AP Photo/Guttman Associates, Marco Glaviano

Företaget gav 24-åringen sparken en månad efter en våldtäkt på en kickoff-resa till Dubai i mars – för "oacceptabelt beteende".

►Upprört på nätet efter våldtäktsdom i Dubai

Först nu uttalar sig Hani El Korek, en representant för arbetsgivaren och säger:

"Beslutet har ingenting med våldtäktsanklagelsen att göra."

Hani El Korek uttalar sig för Dalelvs arbetsgivare, Al Mana Interiors, det franchiseföretag som driver The Ones butik i Qatar. The One är grundat av svenske Thomas Lundgren och har butiker över hela Mellanöstern.

►Svenskgrundat företag sparkade våldtagen norska

Al Mana Interior å sin sida tillhör Wissam Al Mana, dollarmiljardär och äkta make till superstjärnan Janet Jackson. Det var också han som undertecknade det avskedsbrev som skickades till Marte Deborah Dalelv.

I brevet stod att hon fått sparken på grund av oacceptabelt och opassande beteende i samband med resan till Dubai.

►Våldtagen norska dömd till fängelse

Det var en kollega som våldtog 24-åringen på ett hotellrum och när hon anmälde saken till polis blev hon själv kastad i fängelse. I veckan dömdes hon för bland annat alkoholintag och sex utanför äktenskapet.

Nu skriver företaget Al Mana Interiors att man är medkännande inför norskans "svåra situation" och hävdar att man upprepade gånger erbjudit henne bistånd:

"Endast då fröken Dalelv avböjt att ha positiva och konstruktiva diskussioner om sin anställning och upphört att kommunicera med sin arbetsgivare så var företaget tvunget att avsluta vårt förhållande med henne."

Vid tidigare tillfällen har 24-åriga Marte Deborah Dalelv berättat om hur representanter för företaget varit med henne på polisstationen i Dubai, men att de inte kontaktat hennes föräldrar i Norge, något hon själv kunde göra först efter tre dagar på en lånad telefon.

Då kom representanter för norska UD och hon blev släppt ur fängelset.

►Inte första fallet i Dubai

Domen på 16 månaders fängelse har överklagats och Dalelvs fall ska tas upp 5 september. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro