ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetsgivarna behöver förändra sina metoder

Annika ahnlund · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015

Varför är svenska företag så dåliga på att ta tillvara på invandrares kompetens? Och vilka är egentligen talangerna” som det pratas så mycket om att företag vill attrahera? I dag svarar Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund på era frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är sämst av alla OECD-länder på att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. I hög grad måste arbetsgivarna förändra sina rekryteringsmetoder, skriver Metrojobbs human resources-expert.
Sverige är sämst av alla OECD-länder på att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. I hög grad måste arbetsgivarna förändra sina rekryteringsmetoder, skriver Metrojobbs human resources-expert.Foto: REX

Varför är svenska företag så dåliga? Varför är svenska företag så dåliga på att ta tillvara på invandrares kompetens? HR borde väl kunna påverka så att det blir större mångfald på våra arbets­platser?Stefan

Sverige är faktiskt sämst av alla 34 OECD-länder – världens ­rikaste indu­strinationer – på att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. Samtidigt som välutbildade ingenjörer kör taxi skriker svenska arbetsgivare paradoxalt nog efter kompetent arbetskraft. En orsak till denna mismatch är att många arbets­givare inte litar på de utländska utbildningarna inom framför allt teknik och samhällsvetenskap. Dessutom räknas inte arbetslivserfarenhet från andra länder. Särskilt inte de utomeuropeiska, varför invandrare från länder som Somalia och Irak har svårast att få jobb. Det krävs först och främst en förbättrad integrationspolitik och särskilda insatser för att snabbt över­sätta och komplettera utländska utbildningar. Men det handlar i lika hög grad om att förändra arbets­givares rekryteringsmetoder och attityder så att alla jobbsökande ges samma chans. Här har HR förstås ett särskilt ansvar för att mångfaldsarbetet inte stannar vid en skriftlig plan, utan blir en naturlig del av företagets kultur och värderingar.Annika Ahnlund, HR-expert på Metrojobb.se. Driver hrbloggen.se.

Vilka är talangerna? På senare år har det skrivits mycket om att ­arbetsgivare tävlar om ”talang­erna”. Vilka är dessa talanger egentligen? Är vi inte alla ­unika individer med speciella förmågor?Birgitta

Självklart ska alla ­medarbetare ges ­möjlighet att utvecklas så att de kan optimera sina personliga och yrkesmässiga förmågor. Men för att ­företag ska kunna överleva på en hårt konkurrensutsatt marknad gäller det att identifiera de nyckelpersoner som är särskilt viktiga för kärnverk­samheten. Det handlar ofta om organisationens framtida ledare, men framför allt om väl­utbildade specialister inom kritiska kompetensområden. Exempelvis måste ett teknikbolag säkra tillgången på ingenjörer, ett revisionsbolag behöver civil­ekonomer medan skolor ­söker med ljus och lykta ­efter behöriga lärare inom matematik och NO. Dessa så kallade talanger – ofta unga akademiker – ska först attraheras till före­taget, sedan läras upp på plats. Och förstås motiveras, så att de stannar kvar i organisationen. Det är just detta termen ”talent management” handlar om: att identifiera, utveckla och ­behålla nyckel­personer för att trygga kompetens­försörjningen.Annika Ahnlund, HR-expert på Metrojobb.se. Driver hrbloggen.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika ahnlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro