ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetslösa män blir oftare dumpade

Andréas Jelvefors · 22 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Risken att bli lämnad växer dag för dag

klar

Artikellänk är kopierad

RELATIONER. Ju längre en man går arbetslös, desto större risk att han blir lämnad av sin partner. Tvärtom är det för kvinnor. Det visar en avhandling vid Umeå universitet. Doktorand Magdalena Norberg-Schönfeldt har undersökt hur 45 000 kvinnor och män, födda 1973, klarat sina relationer under senaste 15 åren.– 5,1 procent av alla männen som ingick äktenskap skilde sig under den här tiden. Men risken var ännu större, och växte dag för dag, bland de män som var arbetslösa, säger Norberg-Schönfeldt.Bland de arbetslösa kvinnorna minskade däremot sannolikheten för separation med antalet arbetslösa dagar.– Tidigare undersökningar visar att kvinnor oftast är de som tar initiativ till skilsmässa. Mannens arbetslöshet kan bli en orsak. Ekonomiska faktorer kan alltså spela roll för relationens varaktighet, fortsätter Norberg-Schönfeldt.

Varför långtidsarbetslösa kvinnor mer sällan separerar än män finns ingen säker förklaring på.– Men eftersom kvinnan oftast är den som initierar en separation kanske hon är mindre benägen att göra det när hon är arbetslös. Det kan också vara så att gamla mönster lever kvar där mannen och kvinnan har en uppgörelse om att hon ska gå ner i arbetstid.Avhandlingen visar också att barn till föräldrar som inte jobbar heltid klarar skolan bäst.– Idealet är att föräldrar jobbar mindre än heltid men mer än halvtid. Och ju högre lön desto bättre, säger Norberg Schönfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro