ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetslösa vägrar flytta för att få jobb

TT · 8 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Arbetsförmedlingen följer inte kraven på att arbetssökande också ska söka arbeten på annan ort. Enligt Riksrevisionens granskning är det få arbetssökande som flyttar till en annan stad där arbete finns."Myndigheterna bör göra mer för att arbetslöshetsförsäkringen ska främja omställning, som det är tänkt. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen bör förtydliga hur det yrkesmässiga och geografiska sökområdet ska utvidgas och driva rättsfall så att en vägledande praxis bildas. Arbetsförmedlingen bör se till att de individuella handlingsplanerna används för att understödja omställning", säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.Riksrevisionen pekar på att reglerna är komplicerade och att det finns "attityder till regelverket kan också försvåra tillämpningen".Riksrevisionen konstaterar, att om inte omställningskraven efterlevs riskerar många att gå arbetslösa onödigt länge.Arbetsförmedlingen håller med om problemen som Riksrevisionen lyfter fram i sin rapport och har inlett insatser för att se till att regelverket efterföljs. Men till sist handlar det ändå om mötet mellan arbetsförmedlare och den arbetssökande.- Det är livsavgörande frågor för den arbetssökande. Det är svårt att be någon bryta upp från sin familj, men vår uppgift är att se till att regelverket följs, säger Karin Ericsson, marknadschef för Arbetsförmedlingens östra region, till TT.En fjärdedel av arbetsförmedlarna svarade i Riksrevisionens enkät att de tycker att det är svårt att förstå reglerna för ersättning till arbetslösa. Från dag ett måste den arbetssökande vara beredd att flytta dit arbete finns eller byta yrke.- Det handlar inte om medvetna regelbrott. Det är svåra frågor och vi måste arbeta med våra attityder och värderingar, säger Karin Ericsson.Under hösten planerar Arbetsförmedlingen utbildningsinsatser för att se till att regelverket efterföljs och Karin Ericsson menar också att det ständigt pågår diskussioner om attityder inom Arbetsförmedlingen.- Cheferna är jätteviktiga i det här arbetet. De måste se till att arbetsförmedlarna får rätt stöd, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) påpekar att han har träffat arbetsförmedlare i hela landet under året och väl känner till kritiken. I dag saknas sanktionsmöjligheter mot den som inte vill ta arbete utanför hemorten och regeringen tittar nu på hur det ska kunna lösas.- Det här handlar om att föra in sanktioner, men det måste ske på ett mjukt sätt, säger Littorin.Det ska ske "så snabbt det är möjligt", enligt ministern. Sanktioner skulle kunna handla om att stänga av människor från a-kassan under perioder, kanske upp till två eller tre dagar, varje gång de nekar att ta ett erbjudet arbete på annan ort.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro