ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arbetslöshet kan vara bättre än riktigt skitjobb

Tomas Lundin · 3 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? Fiona Lindblom, 20, jobsökande, Stockholm: – Jag tror det. Min erfarenhet är att om man har press på jobbet blir man minst lika pressad hemma. – Det största problemet när man är ung är att man inte vet sina rättigheter på jobbet och kan bli lurad, säger Isabella Bordonaro, 20, jobbsökande, Stockholm.

Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? Fiona Lindblom, 20, jobsökande, Stockholm: – Jag tror det. Min erfarenhet är att om man har press på jobbet blir man minst lika pressad hemma. – Det största problemet när man är ung är att man inte vet sina rättigheter på jobbet och kan bli lurad, säger Isabella Bordonaro, 20, jobbsökande, Stockholm. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? 
  – Att jobba på ett jobb man inte trivs med är nog lika hemskt som att vara arbetslös rent psykiskt. Man tvingas göra saker som bär en emot, säger Christina Bodelsdotter, 50, fotograf, Stockholm.
Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? – Att jobba på ett jobb man inte trivs med är nog lika hemskt som att vara arbetslös rent psykiskt. Man tvingas göra saker som bär en emot, säger Christina Bodelsdotter, 50, fotograf, Stockholm.
Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? 
  – Det tror jag är helt sant. Den som är arbetslös har i alla fall något att sträva efter, det har du inte på ett jobb där du vantrivs, säger Jonathan Larefalk, 19, affärsansvarig, Kungsängen.
Kan ett skitjobb vara lika illa som att vara arbetslös? – Det tror jag är helt sant. Den som är arbetslös har i alla fall något att sträva efter, det har du inte på ett jobb där du vantrivs, säger Jonathan Larefalk, 19, affärsansvarig, Kungsängen.

Att vara arbetslös tär på psyket. Men att ha ett riktigt skitjobb kan vara lika illa för den mentala hälsan. Forskare i Australien har i en studie kommit fram till att personer som har stressiga jobb med osäkra framtidsutsikter inte har bättre mental hälsa än arbetslösa, skriver Suntliv.nu.

Den som går från arbetslöshet till ett skräpjobb har till och med större risk att bli deprimerad än den som fortsatte vara arbetslös. Som arbetslös kan du i alla fall hoppas på en ljusning i framtiden, medan ett enformigt och tungt jobb kan verka helt hopplöst och ändlöst.– Men det bästa är ju att man har ett bra jobb. Då behövs bland annat bra ledarskap, men också ett bra medarbetarskap, säger Eva Vingård, överläkare och professor i arbetsmiljömedicin vid Uppsala universitet. I den senaste mätningen från Svenskt Kvalitetsindex ger svenskarna sin trivsel på jobbet betyget 71 av 100, något sämre än året innan. Kollegerna och anställningstryggheten rankades högt.En svensk studie på 12 000 personer kom för några år sedan också fram till att anställda med otillfredsställande jobb har lika dålig hälsa som arbetslösa. Den visade också att män var mer beroende av trygghet på jobbet än kvinnorna för den psykiska hälsan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro