ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets avtalsrörelse väntas bli tuffare

Leif Oldenburg · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
”Jaa!!! Alla poliser ska få upp sin lön, den är alldeles för dålig med tanke på ansvar och risker i jobbet. Jag hörde talas om de missnöjda kollegorna som anmält sig som arbetssökande, men är inte med själv”, säger Polisinspektör Carina Lindström

”Jaa!!! Alla poliser ska få upp sin lön, den är alldeles för dålig med tanke på ansvar och risker i jobbet. Jag hörde talas om de missnöjda kollegorna som anmält sig som arbetssökande, men är inte med själv”, säger Polisinspektör Carina Lindström Foto: Urban Brådhe


Osäkra börskurser. Flera länder på randen till konkurs. Trots det vill facket ha tuffare lönekrav. Nu ska våra medlemmar ha rejäla lönelyft”.

klar

Artikellänk är kopierad

Börskurserna åker berg- och dalbana, USA dignar under ett växande skuldberg och flera länder står på randen till konkurs.

Trots det flaggar facket för tuffa lönekrav i årets avtalsrörelse. – Vi höll igen senast. Men läget är annorlunda nu. Nu ska våra medlemmar ha rejäla lönelyft, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Årets avtalsrörelse kan bli tuffare än på länge – trots att parterna är i stort sett överens om hur verkligheten ser ut.

Löntagarna anser att man visade sitt ansvar och höll igen när världen under 2008 och 2009 skakades av den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Nu vill man ha återbäring med ränta.Lärarna i Hudiksvall kräver 10 000 kronor mer i månaden och i Stockholm tänker flera hundra missnöjda poliser skriva in sig som arbetssökande.

På torsdagen gick ordförandena i IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livsmedelsarbetareförbundet och GS ut i en gemensam debattartikel och deklarerade att det i år handlar om betydligt högre lönelyft än under krisåren. Då gav ett normalavtal cirka 3,2 procent under 22 månader fram till den 31 januari 2012. – Den här gången kräver vi betydligt mer, säger Stefan Löfven.

En av de större parterna på arbetsgivarsidan, Teknikföretagen med cirka 300 000 anställda i 3 500 företag, delar i stort fackets syn på verkligen - med vissa undantag: – Vi ska förhandla om framtiden, inte det som varit, säger Jonas Cohen, informationschef på Teknikföretagen.

Den 5 september lägger IF Metall fram sina krav i exakta procenttal.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro