ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets bästa julklappar till alla som älskar teknik och prylar

Aron Andersson · 7 Nov 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: All Over Press / Montage


Det blir en bra – men dyr – jul som vanligt för alla som älskar prylar. Metro har listat några av de bästa hårda paketen som du kan ge bort den här säsongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Känner du någon som älskar teknik? Då uppskattas hårda paket under granen. Vi har djupdykt i pryltomtens säck och listar några av de bästa klapparna du kan köpa i år. Eftersom det lätt blir ganska dyrt när det handlar om elektronik har vi också hittat några budgetförslag, som du hittar längst ner.

Leksaker

1. Playstation VR.

Det finns en leksak som är lite hetare än de andra denna säsong. Playstation VR introducerar virtuell verklighet i vardagsrummet. Men smakar det så kostar det så detta är bara något för den som varit riktigt snäll.

Pris. 5 000 kronor.

2. Anki Overdrive

Denna bilbana är anpassad för 2010-talet och låter dig ratta bilarna med mobilen. De är dessutom utrustade med diverse vapen och extrautrustning som används när ni tävlar mot varandra. Kul för hela familjen.

Pris. 2 000 kronor.

3. GoPro Hero 5

GoPro Karma, den tillhörande drönaren, har dessvärre återkallats på grund av att den tappar kraft och kraschar. Men tills de problemen åtgärdas är det fullt möjligt att leka med senaste generationens actionkamera från samma företag.

Pris. 4 300 kronor.

4. Nintendo classic NES mini

Allt kan inte kosta en förmögenhet. Problemet med NES mini, den klassiska 8-bitarskonsolen från Nintendo i förminskad retrokostym med 30 klassiska titlar inbyggda, är i stället att det är så svårt att få tag på ett exemplar före jul. Förhandsbeställningarna är genom taket.

Pris. 800 kronor.

5. Xbox One S

Senaste uppdateringen av spelkonsolen ger stöd för 4K och 4K-bluray för en rimlig peng. Dessvärre inte stöd för 4K i själva spelen – vilket är en nackdel jämfört med Playstation Pro.

Pris. 2 690 kronor.

Användbart

1. Amazon Kindle Paperwhite 3 / Kobo Glo HD

Att konsumera sina böcker på läsplatta har inte fått det genomslag det förtjänar i Sverige. Men det finns en växande e-boksrörelse. Kindle passar bäst för den som läser på engelska, Kobo för den som gillar svenska bibliotek.

Pris. 1 500 kronor.

2. Raspberry Pi 3

En tekniknörd med rätt swag kan lätt förvandla denna enkortsdator till allt ifrån en retrokonsol till en jukebox. En tekniknörd som är mindre bevandrad i programmeringens värld kan använda sig av en av alla tusentals guider som finns på nätet för att åstadkomma något liknande.

Pris. 400 kronor.

3. Fujifilm Instax Share / Polaroid Zip Mobile Printer

I denna Instagram-värld har vi nästan glömt hur kul det är med fysiska foton som kan pryda kylskåpet. Kul då att få bära med sig en liten fotoskrivare som printar ut bilder direkt från mobilen.

Pris. 2 500 kronor / 1 400 kronor.

4. Withings Body Cardio

Den här smarta vågen ger inte bara koll på vikten utan även hjärthälsan. Det speciella måttet PWV (Pulse Wave Velocity) mäter blodets hastighet genom kroppen vilket kan avslöja dåliga kärl (enligt tillverkaren).

Pris. 1 900 kronor

5. Altered Nozzle

Nytt munstycke till köks- eller badrumskranen som sparar upp till 98 procent vatten. Passar till de flesta kranar och kräver ingen avancerad installation. Perfekt för miljömedvetna.

Pris. 500 kronor.

Ljud

1. Naim Mu-so Qb

Lite av en Rolls Royce bland trådlösa ljudlösningar är denna tilltalande kub. Att en så liten högtalare kan leverera så mycket ljud torde imponera på de flesta. Men visst gör den ett rejält avtryck i plånboken också.

Pris. 8 000 kronor.

2. OD-11

Lite av en svensk variant av ovanstående. Alltså en trådlös högtalare i kubformat. Men designen har svenska anor från 70-talet och ljuddesignern Stig Carlsson som låg bakom originalet. Väldigt stilren och fin att både höra på och se på.

Pris. 6 000 kronor.

3. Sennheiser Momentum 2.0

Trådlösa hörlurar är lite av tidens melodi då Apple faktiskt inte är ensamma om att ta bort hörlursuttaget från mobilen (även Moto Z har gjort samma sak). Detta är så kallade over-ear-lurar för den som uppskattar komfort. Finns även med sladd.

Pris. 3 500 kronor.

4. Bose Quiet Comfort 35

Ännu bättre brusreducering ger Bose hörlurar som dock kostar ungefär 500 kronor mer. I övrigt påminner modellerna om varandra. Sennheiser är något mer retroestetiska men Bose är snäppet vassare i det tekniska.

Pris. 4 000 kronor.

5. Earin

Svenska Earin är trådlösa minilurar som, precis som namnet antyder, sitter inuti öronen. De är riktigt små, och finansierades via sajten Kickstarter.

Pris. 2 000 kronor.

I stället för husdjur

1. Anki Cozmo

Den här miniroboten kan vara svår att få tag på till i jul – åtminstone i svenska butiker. Men för robotälskare är det en av de mest intressanta robotarna hittills, direkt inspirerad av Pixarfilmen ”Wall-E”.

Pris. 1 800 kronor.

2. BB-8

Star Wars-roboten BB-8 är flaggskeppet bland Star Wars-merchen. Roboten från senaste delen i filmsagan tillverkas av Sphero, som gör små mobilstyrda klotrobotar.

Pris. 1 500 kronor.

3. Furby Connect

En liten lurvig leksaksklassiker som var julklappen alla snackade om i USA 1998 och sedan dess har gjort comeback. Årets modell är kopplad till en särskild Furby-app i mobilen.

Pris. 1 200 kronor.

4. Tamagotchi

Ännu en klassiker som många minns från 90-talet. Det virtuella husdjuret som lever i en liten dosa på nyckelringen tillverkas ännu men kan vara svår att få tag på i Sverige. Men den som lägger ner lite tid kan göra en retroälskare lycklig i jul.

Pris. 300 kronor.

5. Neato Botvac Connected

Till skillnad från en katt eller hund så skräpar robotdammsugaren inte ner. Tvärtom håller den rent. Det är hela poängen. Kanske är den inte lika sällskaplig som ett vanligt husdjur eller leksaksrobot. Men

Pris. 7 000 kronor.

För barnen

1. Sphero SPRK

Sphero i vanligt utförande är en robotboll som du styr med mobilen. Men just denna modell är utformad för att lära användaren programmera. SPRK står för students, parents, robots och kids. Passar från 8 år.

Pris. 1 500 kronor.

2. Littlebits

Kreativa minikomponenter som kan användas på otaliga sätt för skapa olika uppfinningar. Det går att bygga syntar, leksaker och nästan vad som helst som fantasin kan hitta på. Passar från 8 år.

Pris. 1 300 kronor för baspaket.

3. Osmo

Ett tillbehör som gör surfplattan ännu mer interaktiv genom att använda kameran. Du lägger fysiska pussel på bordet framfrö dig som fångas upp av kameran och blir en del spelet på surfplattan. Passar från 6 år.

Pris. 900 kronor för startpaket

4. Tinitell

En armbandstelefon som barnet bär med sig ut till lekplatsen. Du kan enkelt övervaka ungen via gps och ringa direkt till armbandet.

Pris. 1 500 kronor.

5. Wonder workshop Dash

Ytterligare en robot som lär användaren programmering. Själva programmeringen sker via mobil eller surfplatta och är snäppet enklare, mer anpassad för lek, än några av exemplen ovan. Passar från 5 år.

Pris. 1 700 kronor.

Budget

1. Powerup 2.0

Liten konstruktion som förvandlar ett vanligt pappersflygplan till ett motordrivet sådant. Paketet innehåller alltså motor, propellrar och specialpapper som lämpar sig särskilt bra.

Pris. 300 kronor.

2. Flic

Svensktuvecklad, trådlös, knapp som styr det du väljer att den ska styra. Den kan styra upp till tre saker samtidigt, genom tre olika sorters tryckningar. Vad dessa saker är, väljer du helt själv, genom den tillhörande appen.

Pris. 350 kronor

3. Tile slim

En tappa-inte-bort-platta som du fäster vid valfri pryl du gärna vill hålla reda på, typ nyckelknippan eller plånboken. Be sedan för att det inte är mobilen du tappar bort, för det är med hjälp av den du hittar din Tile igen.

Pris. 350 kronor.

4. Ikea smart lampa

Det första steget i Ikeas satsning är dessa glödlampor med tillhörande, trådlös, dimmer som gör att du kan styra hemmets belysning på avstånd. Både smidigt och prisvärt.

Pris. 300 kronor.

5. Chromecast Ultra

Den här lilla dongeln gör att du kan strömma video från mobilen till teven i 4K. Visserligen kommer många 4K-apparater med inbyggda appar för till exempel Netflix och Youtube. Men när inte ens Apple TV har stöd för 4K är detta ändå en rätt vass strömningspryl.

Pris. 780 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro