ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets dörröppnare: De sista finalisterna presenterades i Malmö

Metro · 25 Maj 2018
Uppdaterad 25 Maj 2018
Soroptimisterna Lena Johansson och Inga-Lill Ström, Fadi Bakarat, projektledare för Highway to Business och Rebecca Madhani, verksamhetschef på Mitt Livs Val, debatterar med Astrid Gyllenkrok Kristensen på Axfoundations integrationsinitiativ ÖppnaDörren under ledning av moderator Pernilla Ström

Soroptimisterna Lena Johansson och Inga-Lill Ström, Fadi Bakarat, projektledare för Highway to Business och Rebecca Madhani, verksamhetschef på Mitt Livs Val, debatterar med Astrid Gyllenkrok Kristensen på Axfoundations integrationsinitiativ ÖppnaDörren under ledning av moderator Pernilla Ström


Sverige är sämst i klassen när det gäller förhållningssätt till nyanlända. Det konstaterades under torsdagens integrationskonferens i Malmö där de sista finalisterna till Årets Dörröppnare stod på scen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vi har 182 nationaliteter representerade i Malmö idag. Men bara två nationaliteter finns representerade i vår stab på Malmö Stad”, berättade Fadi Bakarat, projektledare på Highway to Business, ett projekt som drivs i samverkan mellan Malmö stad, Arbetsförmedlingen, Almi och Tillväxt Malmö, och som kvalificerat sig som en av de nio finalisterna till Årets Dörröppnare.

Highway to Business erbjuder nyanlända ett trestegsprogram där deltagarna får träffa affärsutvecklare och därigenom får hjälp att utveckla sina affärsidéer. Dessa blir därefter bedömda i syfte att sålla ut dem som har potential att gå vidare att bli etablerade företag. Sedan projektet startades i maj 2017 har ett 30-tal nyanlända genomgått programmet och tre företag har startats. Fadi Bakarat betonar vikten av att offentlig förvaltning samverkar med det privata näringslivet i syfte att få fram fler nyanlända entreprenörer.

”Det finns en enorm potential bland alla de nationaliteter som finns representerade i Malmö idag och vi behöver alla dessa kompetenser. Mångfald öppnar dörren för mångfald vilket i sin tur skapar en hållbar integration”, berättar Fadi Bakarat.

Inför en engagerad Malmöpublik på plats i Malmö Börshus presenterades ytterligare två finalister till Årets Dörröppnare. Först ut var den ideella organisationen Mitt Livs Val, vars verksamhet går ut på att studenter från högskolor och universitet inspirerar och motiverar nyanlända ungdomar till fortsatta studier efter gymnasiet. Moderorganisationen, Mitt Liv, anordnar mentorprogram riktade till nyanlända akademiker.

”På Mitt Livs Val vill vi skapa en brygga mellan nyanlända ungdomar och akademiker. Vi vill att de ska träffa förebilder och förstå att utbildning är viktigt”, säger verksamhetschef Rebecca Madhani.

Sedan verksamheten drog igång för 2,5 år sedan har 400 ungdomar genomgått programmet och en utvärdering visar att 96 procent av dessa ungdomar har blivit mer studiemotiverade, berättar hon.

Sist ut bland finalisterna som presenterades under Malmökonferensen var Soroptimisterna i Hässleholm – en ideell verksamhet riktad till nyanlända, yrkesverksamma kvinnor. Soroptimisternas Lena Johansson och Inga-Lill Ström berättade om verksamheten.

”Vi hjälper dem med att ta kontakt med alltifrån sjukvården till Arbetsförmedlingen, vi samtalar över en fika och gör studiebesök på varandras arbetsplatser. Hittills har vi hjälpt ett 40-tal nyanlända kvinnor i Hässleholm att komma in i det svenska samhället.”

2018 års finalister till Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ:

• Comhem

• the Rockin Pots

• Ambea

• It-Guide

• LärOlika

• Right to Play Sverige

• Highway to Business

• Mitt Livs Val

• Soroptimisterna

Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ koras på huvudscenen under politikerveckan i Järva den 14 juni klockan 15.30.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro