ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets dörröppnare: Första finalisterna presenterade integrationsprojekt i Umeå

Metro · 16 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018
Tre första finalister till Årets Dörröppnare:  Fredrik Ekwurtzel och Anna
Hemmingsson, Comhem. Nina Thorén Forsaker, Ambea. Jonas Hagström, the
Rockin Pots.

Tre första finalister till Årets Dörröppnare: Fredrik Ekwurtzel och Anna Hemmingsson, Comhem. Nina Thorén Forsaker, Ambea. Jonas Hagström, the Rockin Pots. Foto: Metro


Under onsdagens integrationskonferens i Umeå presenterades de första tre finalisterna till Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ. Comhem, the Rockin Pots och Ambea inspirerade beslutsfattare och näringslivskollegor i norra Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför några av Umeås beslutsfattare fick tre av de totalt nio av finalisterna till Årets Dörröppnare chansen att presentera sina integrationsprojekt på scen. Först ut var tv- och bredbandsleverantören Comhems kundservice i Härnösand, som representerades av HR-chefen Anna Hemmingsson och Fredrik Ekwurtzel, utbildningschef.

– Det som först började som ett lokalt integrationsprojekt inom Comhems kundservice i Härnösand har nu blivit en långsiktig rekryteringsstrategi för hela bolagets kundserviceverksamhet, säger Anna Hemmingsson.

Projektet startade så sent som under november förra året.

– Grundidén går ut på att trygga Comhems kompetensförsörjning och samtidigt bidra till integration av nyanlända. Det gör vi genom att erbjuda ett anpassat utbildningskoncept mixat med språkutbildning.

Hittills har projektet resulterat i att sju av de totalt nio som gick utbildningen fått fasta anställningar på Comhems kundservice i Härnösand. Projektet kommer till hösten att utökas till 15 deltagare. Anna Hemmingsson konstaterar att det är en win-win-situation för alla parter.

– Individen får jobb, Comhem får kompetens och arbetsförmedlingen och kommunen får snabbt målgruppen in på arbetsmarknaden.

Mikrofonen togs därefter över av den ideella körsångsverksamheten the Rockin Pots – ett initiativ sprunget ur Jämtlands Musikskola. Sedan starten i januari 2015 har the Rockin Pots nu fyra körer över hela Sverige där sången används som verktyg för nyanlända att lära sig det svenska språket.

– Det finns en viktig friskvårdsaspekt i det hela också, förutom att sången blir en snabb väg in i det svenska språket. Man blir glad av att sjunga och många av de som tidigare tog antidepressiva slutar med tabletter. Människor som tidigare levde i olika grupper på flyktinganläggningar börjar plötsligt umgås, säger Jonas Hagström, initiativtagare.

Körsångsinitiativet har även resulterat i möten mellan svenska och nyanlända körsångare som i sin tur skapat nätverk, bostadslösningar och arbetstillfällen.

Jonas Hagström har i samarbete med den folkkäre popartisten Tomas Ledin och dansaren Tobias Karlsson startat fonden Gnistan, vars syfte är att genom mikrofinansiering tända fler eldsjälar inom integration.

Den tredje finalisten till Årets Dörröppnare är Ambea, ett av Nordens ledande omsorgsföretag, som genom sin mångfaldhetssatsning skapat en väg in i det svenska samhället.

Bolagets kompetens- och mångfaldhetsstrateg Nina Thorén Forsaker konstaterar att tidiga insatser är a och o för en lyckad integration, och i spåren av flyktingvågen 2015 tog hon kontakt med Migrationsverket. Det har hittills resulterat i 40 rekryteringsträffar och att runt 430 nyanlända fått praktik, jobb och/eller utbildning genom Ambea.

– Detta är en fantastisk rekryteringsbas för oss genom att väcka intresse och nyfikenhet för omsorgen.

pil
Årets Dörröppnare

Årets Dörröppnare – Sveriges bästa integrationsinitiativ koras på huvudscenen under Järvaveckan den 14 juni.

De resterande sex finalisterna presenteras under konferensen IntegrationsDagarna på Norra Latin, Stockholm måndagen den 21 maj och i Malmö Börshus, Malmö torsdagen den 24 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro