ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets festivalhelg i Stockholm

Patrik Wirén · 31 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jonatan Bäckelie, alias Ernesto, spelar på nya festivalen Re:publik på lördag.  

Jonatan Bäckelie, alias Ernesto, spelar på nya festivalen Re:publik på lördag.   Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

PREMIÄR. För den musikintresserade bör valet stå mellan Re:publik och Hoodsfred. Re:publik är en nykomling i sammanhanget och ersätter Popaganda som gick i graven förra året. Gratisfestivalen har riktat in sig på svenska akter och en av de bokade är Ernesto, 26, från Göteborg.– Festivalspelningar har jag inte alls gjort många. Det var länge sedan. Det jag hoppas på med det här är att få nå ut till människor som inte har stenkoll på mig innan, säger han och medger att det är lite speciellt att spela i huvudstaden.– Jag kommer inte ihåg vem det var som sa det, men det var någon som sa: ”Stockholm är den enda stad i världen där publiken är nervösare än bandet”. Det tyckte jag var jävligt roligt.Jonatan Bäckelie, som han egentligen heter, släppte nyligen sin tredje platta ”Find the form”. Musiken kan enklast beskrivas som soul med elektroniska inslag.– Jag har alltid älskat elektronisk musik, ända sedan rejveran. Prodigy var ju stora väldigt tidigt och jag var helt fascinerad av breakbeats. Det lät ju som trollkonst. Det intresset har hängt med sedan dess, säger Jonatan Bäckelie, som också gör minimal elektronika/ techno under namnet Pinku Vääty.

Hur mår svensk soul?– Det känns som att det kommer nya tillskott hela tiden. Men det är lite Mary Poppins-effekt på det. Det krävs lite socker på skeden för att det ska gå ner i många fall. Men det finns väldigt många bra sångare och sångerskor, även om det inte alltid är de som lyfts fram och spelas i radio.

Vem är kungen av svensk soul?– Salem Al Fakir, Tingsek, Christian Waltz, Melo och jag själv är i alla fall bättre kandidater än Eric Gadd.

Re:publik eller Hoodsfred?– För mig är valet enkelt. Jag vill att så många som möjligt ska bli konverterade till den ernestoriska läran, så jag säger Re:publik naturligtvis.

Emma Varg deltog i ”Fame Factory” för ett par år sedan och fick skit av Bert Karlsson. ”Jag föll inte för Berts trakasserier”, säger hon. I morgon uppträder hon på Hoodsfred.
Emma Varg deltog i ”Fame Factory” för ett par år sedan och fick skit av Bert Karlsson. ”Jag föll inte för Berts trakasserier”, säger hon. I morgon uppträder hon på Hoodsfred.Foto: Christina Blom

Hoodsfred: Emma Varg – en tuff debutant

FÖRTORTSFESTIVAL. För tredje gången anordnas Hoodsfred, Sveriges största förortsfestival. Förra året hade man 30 000 besökare. I år räknar man med att dubbelt så många tar sig till Kista. Bland artisterna som uppträder utmärker sig en hårdrockare med inte mindre än 13 piercingar. Trots att Bert Karlsson sagt åt henne att ”så där kan man ju inte se ut om man ska bli stjärna”.– Jag bevisade för honom att han har fel, säger Emma Varg.Hon är rejält peppad inför konserten, som är den första större spelning hon gör med bandet. En skiva spelades in redan våren 2006, men problem med dåvarande skivbolag har medfört att utgivningen skjutits upp. – Jag har ett nytt bolag på gång nu, så förhoppningsvis kommer det ett album snart. Men det är ingenting jag vill lova den här gången, säger 21-åringen.För två år sedan medverkade hon i ”Fame Factory” och nådde en fjärdeplats. Även om hon är lite trött på att förknippas med programmet ångrar hon inte sin medverkan. – Jag lärde mig jättemycket och det var en fantastisk upplevelse. Jag har alltid varit mig själv och föll inte för Berts trakasserier.

Vad tror du hade hänt om du hade vunnit?– Då hade jag blivit ännu mer förknippad med programmet. Det hade nog varit en svårare stämpel att tvätta bort. Jag är helt nöjd med min fjärdeplats.

Skulle du rekommendera andra sångerskor att vara med i den typen av program?– Både ja och nej. Det beror på vad man är ute efter. Man knyter många kontakter, men sedan tror jag det är viktigt att man bryter och gör sin egen grej. Med sin stora kärlek till leopardmönstrade kläder och piercingar är det lite överraskande att hon ännu inte skaffat en tatuering. Men det är på gång. – Det blir en dödskalle med lite rosa stjärnor och en rosa rosett, en blandning av det goda och det onda

Hoodsfred eller Re:publik?– Hoodsfred så klart, eftersom jag ska spela där. Alla måste ju komma dit. Sedan ska det bli väldigt kul att se Lisa Nilsson. Hon har en fantastisk röst. 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro