ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets hetaste hjulklappar

Billy Andersson · 20 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Biltillverkarnas profilprodukter som du vill hitta under granen

klar

Artikellänk är kopierad

KLAPPTIPS. Fyra dagar kvar till julafton. Fattas det julklappar? Åk till bilhandlaren och handla. Där finns det guldkorn i drivor av mer eller mindre kul profilprodukter.Merchandise, eller profilprodukter, är storindustri. På bilhandlarnas lager finns det berg av nyckelringar, slipsnålar och leksaker märkta med varumärket. En stor del är producerat i Kina och troligtvis använder biltillverkarna sig av samma fabriker. Prylarna är ofta förvillande lika om man bortser från loggorna.Katalogerna med merchandise är en fascinerande och ofta en förbryllande upplevelse. Nyckelringar och slipsnålar är begripligt. De tar liten plats och är enkla att ge till tänkbara kunder.Men damblusar i bomull med ett diskret Volvomärke i nederkanten är mer egendomligt. Är det en uppskattad present till frugan?Volvos utbud är för övrigt intressant. Förutom att det är stort har företaget delat upp prylarna i modellkollektioner. S 80-prylarna är exklusiva, C 70-prylarna är glamorösa och C 30:s utbud mer modernt.Annars är italienska sportbilstillverkare bäst på att kommunicera sina varumärken med profilprodukter. Har varit det åtminstone. Innan Lamborghini blev Audiägt och ”big bizniz” producerade företagets designer fantastiska lädervaror i prisklassen ”bättre-begagnad-bil-från-Japan”.I dag har Lamborghinis utbud blivit mer mainstream och vuxit till ett löjligt omfång. Det går exempelvis att köpa en röd skinnsoffa från biltillverkaren.Maserati försöker vara mer exklusiv med en begränsad kollektion och försäljning  bara via sina återförsäljare. Men Maserati lovar mer än vad man kan hålla – askfat i blått porslin med treudden i silver är till exempel bara trist.För den som tar sig tid att gräva ner sig i bilaccessoarer finns det dock en fantastiskt förråd av presenter och prylar att samla på sig.Metro har skannat av en del av utbudet hos din bilhandlare.

Saab

Saab har fått kritik för ett för smalt modellprogram. Då räknas sällan den här juvelen med. Den ligger långt ifrån jetplanen som Saab så gärna vill associeras med men har desto mer hjärta. Bilgungstolen är byggd i solitt trä och designen är baserad på ur-Saaben modell 92.Pris: 1 600 kronor.

Opel

Opels reklamkampanj för Corsamodellen med dockorna C’mons, som nästan har börjat leva sina egna liv, har varit framgångsrik. Dockorna är designade av en graffitikonstnär i Barcelona, vuxna tycker att de ser otäcka ut men barn uppskattar dem.Ska bli intressant om Opel Corsa överlever C’mons. Det är inte alls säkert.Pris: 183 kronor.

Volkswagen

Den sportige GTI-chauffören vill givetvis ha en snabb pulka till sina telningar. Här har VW ansträngt sig och gjort en egen design.Snow Future GTI Bob, som pulkan heter, har två oberoende bromsar plus fjädring. Antisladdsystem ingår inte.Pris: 1 496 kronor.

Fiat

De senaste åren har Fiat insett värdet av sitt italienska designarv och skaffat en hel klädkollektion. Tuffast är nya sneakersmodeller i vitt, svart och denimblått med mycket tydlig Fiat-logga. Finns i både dam- och herrmodell.Enda problemet för Fiat är väl att kläderna är snyggare än bilarna.Pris: från 1 800 kronor.

Volvo

Volvos vattenflaska från C 30-kollektionen är kanske inte den bästa julklappen men designen är intressant att studera från ett varumärkesperspektiv.Mönstret kallar Volvo för surfmönster. Den ska alltså med ner till stranden när du surfar och har beachparty ihop med din C 30. Det är åtminstone så Volvo vill se det.Pris: 159 kronor.

Toyota

Okej, du har skaffat dig en fyrhjulsdriven bil som kan ta dig ut i naturen. Så vad ska du göra i naturen då? Toyota har en lösning till RAV 4-ägarna med en egendesignad grill plus tillhörande väska.Grillen är en del i ett helt sortiment av utomhusutrustning för vilsna suvägare.Pris för grill: 390 kronor, inklusive väska.

Bentley

En brittisk excentrisk biltillverkare (i tysk ägo) har givetvis ett excentriskt utbud av profilprodukter. Bland annat små bilmodeller i silver som är betydligt dyrare än riktiga bilar från Korea. Men det finns även accessoarer som goggles för sportbilsåkare i läderhuva. Kan kanske lämpa sig för en tur i cabben Bentley Continental GTC. Tillverkade i läder och tre millimeter tjockt laminatglas.Pris: 1 200 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro