ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets julvärd Kattis Ahlström: Övar på att tända ljus varje dag”

Natalie Demirian · 18 Dec 2018
Uppdaterad 18 Dec 2018
Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT.

Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT


Klockan 14.55 på julafton är det dags för Kattis Ahlström att tända ljuset i SVT och önska tv-tittarna god jul. Metro passade på att ta ett snack med årets julvärd.

klar

Artikellänk är kopierad

Först och främst, grattis till uppdraget! Hur tänkte du när du fick frågan?

– Tack så mycket! Det gungade till lite, kan jag säga! Det kändes lite konstigt men samtidigt väldigt kul, och det tog inte många minuter innan jag tackade ja. Eller sekunder.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– De kan förvänta sig att ganska mycket kommer att vara sig likt, vi har ju de program vi har, några av dem har gått sedan 60-talet. Man kan också förvänta sig att det blir direktsänt så klart. Jag tänker att det kommer att bli en blandning mellan saker som man känner igen och förhoppningsvis något annat som jag sätter prägel på, som jag sitter och jobbar med just nu.

Förra året var det ju inte direktsänt för första gången, men du kommer att köra live. Vad tycker du om att det inte gjordes ifjol?

– Jag kan verkligen förstå önskan om att det ska vara direktsänt. Dels är det en högre nerv i det, och framförallt så tror jag att det är viktigt och spelar stor roll för många människor att de har någon som är med dem i realtid på julafton.

Hur känner du nu när det närmar sig? Är du nervös?

– Det är mer fokus än nervositet just nu. Även om det inte är jättemånga minuter så är det ändå några lite längre inslag och sedan pågår det ju hela dagen och kvällen. Det är många gånger som jag ska säga någonting, och alla de gångerna vill jag säga något betydelsefullt, så det är förstås stort fokus på det. Nervös kanske jag blir, men det är jag inte än.

Hur ofta övar du på att tända ljus nu?

– Jag övar på att tända ljus varje dag. Exakt varje dag. Jag är egentligen inte så nervös över det, men alla frågar mig alltid om jag inte är nervös, så nu känner jag nästan att jag måste vara det. Det får inte gå fel. I går bröt jag av en tändsticka som sedan hamnade på bordet. Så ja, jag måste öva varje dag!

Du har lett många stora direktsändningar förut, tror du att du kan dra nytta av den erfarenheten?

– Ja, jag tror att jag tjänar på det. Om man jämför med när jag började med tv så är det så lite i dag som är live. Nu är det mest när det är stora galor eller Mellon och Eurovision. De flesta större nöjesprogram numera är bandade, så många som börjar med tv nu får inte öva på direktsändning, medan jag är uppfostrad i det.

Vad tycker familjen om att du missar julafton i år?

– Jag har rätt stora barn, så de tycker inte att det är så farligt. Och så kommer vi att ses efteråt, och vi har sagt att vi får fira på juldagen.

Slutligen, hur brukar du fira jul i vanliga fall?

– Jag brukar alltid fira med antingen bara familj eller med familj och vänner. Det kan se lite olika ut. Men det kan också bli utomlands, förra året var jag i Paris med min dotter, vi har också åkt skidor något år. Det behöver inte se likadant ut varje år, men vissa traditionella inslag följer alltid med.

pil
Det här är Kattis Ahlström:

Kattis Ahlström, 52 år, har en lång karriär bakom sig som programledare för olika program i SVT, bland annat för Eurovision Song Contest, och har varit chefredaktör för Icakuriren och generalsekreterare för Bris. Nu senast har hon lett programmet ”Arvinge okänd” på SVT tillsammans med Niklas Källner.

pil
Tidigare julvärdar i SVT

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002: Arne Weise (bortsett från 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

SVT

Källa: SVT

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro