ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets kamera – snygg men inte alls perfekt

metro · 8 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Bäst med Olympus PEN E-P1

klar

Artikellänk är kopierad

Grovkornigt: Ett av kamera­världens mest extrema svartvitlägen lyckas fånga den gamla filmkänslan utan att balla ur. Synd bara att det tar flera sekunder för kameran att spara ner bilden.

Marknadsledande: Inom en månad börjar Panasonic sälja sin konkurrent GF-1 men just nu är Olympus herre på marknaden för dyra retroformgivna kameror med utbytbara objektiv.

Bra bilder: Det är enkel matematik. Sensorn är många gånger större än i vilken kompaktkamera som helst. Det betyder bildkvalitet som en systemkamera och lågt brus, även på höga ISO.

Designen: Det finns billigare systemkameror och mindre kompaktkameror. Men om du har 9 000 kronor över och vill ha en ganska liten kamera som tar bra bilder, då finns i dag bara den här.

Analys: ”Menyerna känns lite väl retro”

Äntligen har en kameratillverkare förstått att foto inte bara handlar om bilderna utan också hur det känns när man tar dem.

Olympus PEN E-P1 är en hybrid mellan en kom­paktkamera och en systemkamera. Sensorn är nästan lika stor som på en systemkamera och man kan byta objektiv. Det innebär betydligt bättre bildkvalitet än hos någon kompaktkamera. Samtidigt är PEN mindre än en system­-kamera.

Tyvärr har Olympus ut­vecklare dragit retro­konceptet lite väl långt. För de som bara ska titta på kameran är det inga problem, men för de som ska använda den och navigera runt i menyerna känns PEN hopplöst gammalmodig.

Att inte kunna välja både bländare och tid med rejäla rattar är fel tänkt. Förra veckans EISA-utmärkelse ”Årets kamera i Europa” ska inte tas för bokstavligt utan mer som en uppmuntrande klapp på axeln.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro