ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets kock chansade på grönt och vann

Peter Larsson, kock, författare, skribent · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En jublande glad Tom Sjöstedt när han vann Årets kock 2008 och mottog sin medalj i Gyllene salen i Stadshuset i Stockholm.  

En jublande glad Tom Sjöstedt när han vann Årets kock 2008 och mottog sin medalj i Gyllene salen i Stadshuset i Stockholm.   Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

TÄVLING. Här är Sveriges gladaste kock – och den bäste. Tom Sjöstedt, 32, utsågs i går till Årets kock 2008 efter en stenhård tävling på gastronomisk toppnivå i Stockholms stadshus.När beskedet kom vrålade han ”JAAA!”, gick ner på knäna och kastade både kockmössa och blomsterkvast ut bland åskådarna i Gyllene salen.

Grattis! Hur känns det?– Det känns helt jävla sjukt, förlåt, men jag måste svära. Det är bara lycka.

Varför vann du?– Jag chansade lite grann, satte grönsakerna i fokus och tänkte lite annorlunda nu när temat var ekologi. Man behöver inte sätta köttet i fokus utan kan jobba med andra råvaror. Det finns hur mycket rotfrukter som helst där ute. Och så var det väl gott, förmodligen.

Hur hade du förberett dig?– Genom att träna mycket och tänka rätt. En kock måste vara duktig i hjärnan också, inte bara laga gott. Det gäller att ha ett bra tänk och hitta rätt linjer i rätten  – hitta en idé som man står för och tycker om. Och att aldrig ge upp. Man kan aldrig bli fullärd i det här yrket, det är bara att jobba på.

Finns det någon smakkombination som slår allt?– Ja, citron och honung. Det är gott.

Hur ska du fira?– I kväll är jag mästerkock, och då ska jag fira med champagne.

Analys: "Favoriten var också den givne vinnaren"

Årets tävlingstema var nutida ekologiskt, något som garanterat kommer att bli allt vanligare på restaurangmenyer landet runt den kommande tiden. Entusiasmen sprider sig allt längre ner i krogvärlden och kunskapen ökar.

Sveriges mest prestigefyllda kocktävling tycks engagera fler människor för varje år.Ett generellt ökat allmänintresse sätter press på kockarnas ständiga förnyelse och utveckling inte minst när det gäller miljöfrågor. Gästen kräver i större utsträckning vetskap om vad det är som serveras, varifrån köttet kommer, var fisken fångas, var örterna odlas och så vidare.

Sett till meritlistan var vinnaren Tom Sjöstedt från Pontus den givne favoriten.Efter två tidigare pallplatser fick han äntligen ta emot guldmedaljen och sätta på sig vinnarrocken.

Han behöll också lugnet tävlingen igenom, och hans andra rätt med oxfilé, sylta på märgpipa och rustika smaker i selleri- och hasselnötspurén imponerade såväl på den kräsna juryn som på publiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Larsson, kock, författare, skribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro