ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets ljushuvud: Här är de som lärt oss mest 2018

Metro · 21 Dec 2018
Uppdaterad 21 Dec 2018
Listan över de 50 som fått oss att bli lite mer kunniga och smarta i år.

Listan över de 50 som fått oss att bli lite mer kunniga och smarta i år. Foto: Ella Jax


Årets ljushuvud går till de som under det senaste året har lärt oss någonting genom att belysa en fråga på ett pedagogiskt eller effektivt sätt – och fått oss att bli lite mer kunniga och smarta. Här är hela listan.

klar

Artikellänk är kopierad

50. Andrev Walden, ”Kan Andrev få en vän?”När Andrev Walden i dokumentären ”Kan Andrev få en vän?” pratar om sin situation, sätter han också fingret på ett fenomen som många andra förmodligen känner igen sig i. Den manliga ensamheten.

49. Jenny Nordlander, ”Mellan raderna”För att ha belyst det subtila kvinnoförtrycket genom boken “Mellan raderna”. Trots att boken inriktar sig på mediebranschen kan dess innehåll appliceras på, och lära oss någonting om, samhället i stort.

48. Nema Problema, ideell organisationGenom att sammanföra nya och etablerade svenskar till deras evenemang, har de visat att det är fullt möjligt att göra integration både roligt och enkelt.

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, ”Dumma människor”. Illustration: Ella Jax
Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, ”Dumma människor”. Illustration: Ella Jax

47. Johanna Koljonen, ”Vila i frid”I podcasten ”Vila i frid” möter Johanna Koljonen människor som på olika sätt står nära döden. Genom djupgående samtal får hon troligtvis fler att öppna upp om det för många svåra ämnet.

46. Jenny Wilson, artist”Jag ville inte berätta. Jag orkade inte berätta”. Trots dessa ord från Jenny Wilson tog hon tillbaka makten och vittnade om den våldtäkt hon har utsatts för på sitt album ”Exorcism”.

LÄS MER
Traumat blev Jenny Wilsons nya skiva

45. Gabriela Pichler, filmregissörFör att hon i sin film ”Amatörer” skildrar landsbygden som det i stora drag faktiskt ser ut, och inte som en ”Uti bôgda”-buskis.

44. ”Medierna”, radioprogram i P1Medias jobb är att hålla koll på makten och se till att de gör sitt jobb. Men vem håller koll på oss? Jo, ”Medierna i P1”.

43. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologiI sin uppmärksammade Twitter-rant briljerade professorn än en gång och förklarade varför vår nuvarande abortlagstiftning, med 18 veckors abortgräns, är hållbar och human.

Emma Lukins, @klartextVM. Illustration: Ella Jax
Emma Lukins, @klartextVM. Illustration: Ella Jax

42. Carina Bergfeldt, utrikeskorrespondent Från politik till naturkatastrofer – genom sina nyhetsinslag och sociala kanaler får Carina Bergfeldt oss att förstå vad som händer i USA på ett lättbegripligt sätt.

41. Danijela Rundqvist och Nisse Ekman, verksamhetschef respektive sportchef i Djurgårdens IFAtt ha svårigheter med att skaffa barn ska inte vara tabu att prata om. I tv-serien “Kampen för ett barn” släppte paret in tittarna i sitt privatliv och jobbade för just det.

40. Sebastian Samuelsson, skidskyttOS-medaljören räds inte för att höja sin röst och stå upp mot dopningen inom idrotten. Inte minst i samband med spelen i Ryssland.

39. Julia ”Jëlly” Simonsson, artistSkönsjungande stjärnskott som på sitt Instagramkonto skriver om diabetes utan att vara Peter Jihde.

38. Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, ”Raseriet”I timmeslånga samtal lyfter duon bakom podcasten ”Raseriet” egna och andras vittnesmål om rasismen i dagens Sverige, ständigt med nya infallsvinklar.

Joakim och Jonna Lundell, influencers. Illustration: Ella Jax
Joakim och Jonna Lundell, influencers. Illustration: Ella Jax

37. Emma Philipsson, ”Förlossningspodden”För att hon i “Förlossningspodden” på ett pedagogiskt sätt och ur flera perspektiv hjälper oss att förstå vad som händer under en av de mest livsomvälvande händelserna.

36. Camilla Kvartoft och Anders Holmberg, ”Utfrågningen”Rutinerad duo som inte lät någon av partiledarna slippa undan de tuffa frågorna när de ledde utfrågningarna i SVT inför valet.

35. Fritte Fritzson, ”Allt du velat veta”Ståuppkomiker som har tagit på sig den folkbildande hatten med podcasten “Allt du velat veta”. Pluspoäng från oss som är stressade för bonuspodden “Allt du velat veta på 5 minuter”.

34. Amanda Lundeteg, vd AllbrightVarje år släpper Allbright, med Amanda Lundeteg i spetsen, en rapport som kartlägger jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. De visar var vi står så att vi kan komma framåt.

33. Emma Frans, forskare och vetenskapsskribentEnvis folkbildare som ständigt gör oss smartare på Twitter, i tv och nu senast med boken “Sant, falskt eller mittemellan?”.

32. Sara Stenholm Pihl och Ginna Lindberg, ”USA-podden”Det är tur att SR:s radarpar Sara Stenholm Pihl och Ginna Lindberg finns för att, tillsammans med sina väl pålästa kollegor, varje vecka uppdatera oss om den senaste tidens kalabalik på andra sidan Atlanten.

Sherihan ”Cherrie” Hersi, artist. Illustration: Ella Jax
Sherihan ”Cherrie” Hersi, artist. Illustration: Ella Jax

31. Robert Barkman och Daniel Velasco, ”Hästgården”Med dokumentären “Hästgården” satte duon ljus på ett fruktansvärt missförhållande. En granskning som i både berättelse och form fängslade oss.

30. Erik Niva, #jagärFör att han använder sportvärlden som en ingång till att skriva om så mycket mer. Med hashtagen #jagär har han letat sig in i våra flöden och fångat oss med fantastiska texter.

29. Kristoffer Örstadius, Fakta i frågan “Håller landsbygden på att dö?” och “Hur stort är lönegapet mellan män och kvinnor?” – i sin granskande artikelserie “Fakta i frågan” reder Kristoffer Örstadius ut några av vår samtids största frågor.

28. Mårten Schultz, professor i civilrättGenom sitt pedagogiska språk får han oss att förstå rättsprocesser i aktuella fall som kan handla om alltifrån terrorbrott och våldtäkter till skadegörelse och parkeringsböter.

27. Förenade förorter, arrangör av Ortens bästa poetDe har skapat en nationell plattform där unga människors verklighet kommer till tals genom poesi. I deras strålkastarljus föds framtidens stjärnor.

26. Katarina Wennstam, journalist och författareGenom sitt sommarprat, sina sociala medier-kanaler och den nysläppta boken “Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet” fortsätter Wennstam sitt viktiga arbete för ett mer jämställt samhälle.

Madelene Pollnow, ”Omgiven av idioti”. Illustration: Ella Jax
Madelene Pollnow, ”Omgiven av idioti”. Illustration: Ella Jax

25. Viktoria Harrysson, youtuberFör sina 70 000 följare på Youtube lägger hon upp klipp om hur det är att vara ung och transsexuell, och för detta har hon bland annat fått priset Årets Trans under årets QX Gaygala.

24. Marko ”Markoolio” Lehtosalo, artistI sitt sommarprat bröt han tystnaden om att växa upp i ett hem med våld och hur det påverkat honom hela livet.

23. Mind, suicidpreventiv föreningMind kämpar varje dag för psykisk hälsa, bland annat genom självmordslinjen dit alla som har tankar på att inte leva längre kan ringa (tel 90101). I jul lyfter de genom en kampanj fram anhöriga som förlorat sina nära.

22. Al Kompis, nyhetsmediumDen arabiskspråkiga tidningen agerar brobyggare mellan nyanlända och det svenska samhället, när deras nyheter når hundratusentals människor varje månad.

21. Allan Linnér, psykoterapeut och programledareI sju år har han förklarat, tröstat, lyssnat och hjälpt lyssnarna med deras problem i P1:s ”Radiopsykologen”. I vinter sänds hans sista program. Ett tack är på sin plats!

Daniel Hermansson och Robin Olovsson, ”Historiepodden”. Illustration: Ella Jax
Daniel Hermansson och Robin Olovsson, ”Historiepodden”. Illustration: Ella Jax

20. Cecilia Düringer, programledare ”P3 Historia”Genom sitt pedagogiska tilltal är hon läraren som ger nya perspektiv om kungar, drottningar, militära supersnillen, rebeller och klantarslen. Historien är full av rafflande berättelser och ingen får dem att låta så spännande och angelägna som Cecilia Düringer.

19. #intedinhora, nätverkUnder metoo-rörelsen hösten 2017 skapades uppropet #intedinhora för att belysa förhållandena för människor som säljer sex. Under året har flera av initiativtagarna klivit ut i offentlighetens ljus och fortsätter att sprida kunskap om mekanismerna bakom och effekterna av sexhandel.

18. ”Det politiska spelet”, podcastVad fan pågår egentligen i maktens korridorer? Med avsnitt som “Det går att tämja den vilda sossebesten” och “Jag vill jättegärna gå på paret Åkessons fester” försäkrar Sveriges mysigaste politikexpertgäng – Henrik Torehammar, Fredrik Furtenbach, Maggie Strömberg, Tomas Ramberg, My Rohwedder och Annie Reuterskiöld – oss om att vi hänger med någorlunda i turerna.

17. Lovette Jallow, make up-artist och författareKvinnan bakom Facebook-kontot Black Vogue står ständigt upp mot rasism, sexism och orättvisor, vilket hon även inspirerar sina 70 000 följare att eftersträva.

Locker room talk och Jimmy Durmaz, ideell förening respektive fotbollsspelare. Illustration: Ella Jax
Locker room talk och Jimmy Durmaz, ideell förening respektive fotbollsspelare. Illustration: Ella Jax

16. Alexander Mahmoud, journalistNär Alexander kombinerar fotograferandet med sin egen penna blir resultatet alltid fantastiskt. Det här året fick han hyllningar – och sin andra nominering till Stora Journalistpriset – för sitt reportage “Hälften vunnet hälften förlorat” där han berättar om livet efter sin gastric bypass.

15. Alexandra Pascalidou, författareI Mammornas manifestation stod de upp mot det dödliga våldet som har bragt deras barn om livet. Genom att samla deras berättelser i boken ”Mammorna” har Alexandra Pascalidou höjt mammornas röster och fördjupat kunskaperna om våldet i svenska förorter.

14. Karma, appUrsäkta – sa du att jag kan rädda planeten samtidigt som jag äter restaurangmat för halva priset? Ungefär en tredjedel av all mat hamnar i soporna, men med hjälp av appen Karma kan vi motverka matsvinnet och hitta kaféer och restauranger som rear ut mat som håller på att gå ut.

13. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrättGenom sitt mångåriga påverkansarbete tillsammans med föreningen Fatta var hon en av de viktigaste personerna bakom den nya sexualbrottslagen. Hennes outtröttliga arbete fått samhället att reflektera över gränser och frivillighet när det kommer till sex. Madeleine gick bort tidigare i år efter en längre tids sjukdom, drygt en vecka efter att lagen klubbades igenom

Johan Szymanski, räddningschef och brandman. Illustration: Ella Jax
Johan Szymanski, räddningschef och brandman. Illustration: Ella Jax

12. Andreas Norlén, riksdagens talmanFör att ha lärt oss allt om den demokratiska processen. Och tålamod.

11. Asabea Britton, barnmorskaGenom sina pedagogiska stories är Asabea räddningen för alla blivande eller nyblivna föräldrar. Följ hennes Instagramkonto och förbered dig på att boomerangsen från dina trista bekanta äntligen kommer att kunna varvas med inslag av bristningar och blodiga förlossningar.

Topp tio i 2018 års upplaga av ”Årets ljushuvud”.

10. Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, ”Dumma människor””Därför är din chef ett as.” Den frågan och många fler vardagsgåtor gav psykologen Björn Hedensjö och programledaren Lina Thomsgård svar på i sin glimrande lärorika och föredömligt korta podd ”Dumma människor”. Genom att pedagogiskt och personligt förklara psykologin bakom våra 200 procent relaterbara brister och beteenden gör de oss alla lite klokare för varje avsnitt.

9. Emma Lukins, @klartextVMNär fotbolls-VM drog igång var twitterkontot @klartextVM en ovärderlig hjälp för oss som halvbrydde oss om mästerskapet men ville hänga med i snacket. Med det uttalade målet att förklara VM utan svårförstådda referenser, kryptiska formuleringar och krav på förståelse gjorde Emma Lukins fotbollsfesten lätt att följa för alla. Att Twitterkontot under hösten fortsatt som @klartextSPORT gör Lukins folkbildande insats ännu mer berömvärd.

8. Joakim och Jonna Lundell, influencersDe har länge använt sitt enorma inflytande för att belysa och normalisera psykisk ohälsa. De visar hur det inte bara drabbar den som är sjuk, utan även de närstående. I oktober fick Jonna en form av förlossningspsykos och de lät oss följa med på resan. Vi tror att det gör oss alla, både äldre och yngre följare, mer öppna och förstående för våra olikheter och utmaningar.

Greta Thunberg, miljöaktivist. Illustration: Ella Jax
Greta Thunberg, miljöaktivist. Illustration: Ella Jax

7. Sherihan ”Cherrie” Hersi, artist”Är vi bara statistik?”, frågar sig Cherrie i dokumentärserien ”Cherrie – ut ur mörkret”. Under 2018 kastade den svenska r’n’b-stjärnan ljus på sin uppväxt i Rinkeby, kantad av skjutningar, våld och död. Genom personliga berättelser – och sin starka röst – belyser hon ett stort problem i dagens samhälle.

6. Madelene Pollnow, ”Omgiven av idioti”Är du gul, grön, röd eller blå? Thomas Eriksons storsäljande böcker om hur man kan dela in människor i olika kategorier har diskuterats flitigt under året. Med reportaget “Omgiven av idioti” (Filter nr 63) dissekerade Madelene Pollnow författarens teorier och bakgrund, och visade på ett välskrivet sätt kritiken som finns. Texten erbjuder argumenten du behöver för att balansera debatten nästa gång någon i din närhet börjar prata om varför hen har en grön personlighet.

5. Daniel Hermansson och Robin Olovsson, ”Historiepodden”Nej, vi kan faktiskt inte förstå vår samtid ifall vi inte har koll på vår historia. Tack vare gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson, kända från den populära ”Historiepodden”, blir våra små skallar klokare för varje avsnitt. En månad innan valet släppte duon dessutom serien “Partiernas historia” där de, lika underhållande som alltid, lärde oss allt om riksdagsgängens olika uppgång och fall.

4. Locker room talk och Jimmy Durmaz, ideell förening respektive fotbollsspelareFöreningen Locker room talk har länge kämpat mot destruktiva mansnormer genom att utbilda unga killar inom idrottsföreningar. Deras ambassadör, fotbollsspelaren Jimmy Durmaz, var en av de första att backa dem. När han under fotbolls-VM drabbades av rasistiskt näthat drog de samman en stor manifestation i Stockholm. Hundratals slöt upp för att backa Durmaz, jämställdhet och ett Sverige utan rasism.

Matilda Gustavsson, avslöjandet av Kulturprofilen. Illustration: Ella Jax
Matilda Gustavsson, avslöjandet av Kulturprofilen. Illustration: Ella Jax

3. Johan Szymanski, räddningschef och brandmanMed ett brinnande engagemang och en ivrig glöd att hitta nya släckningsmetoder, blev räddningsledaren Johan Szymanski brandkårens ansikte utåt under sommarens bränder. Han var lugnet i kaoset och gjorde svensken uppmärksam på vad som hände ute i skogarna.

2. Greta Thunberg, miljöaktivistDet började med en skolstrejk utanför riksdagen i slutet av den rekordvarma sommaren. Nu har hon träffat FN:s generalsekreterare, talat på ett klimattoppmöte och utsetts till en av världens mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine. 15-åriga Greta Thunberg har under hösten blivit ansiktet utåt för kampen mot klimatförändringarna och är en av de personer som bidragit mest till att klimatfrågan fortsätter att vara högt på agendan.

1. Matilda Gustavsson, avslöjandet av KulturprofilenFör att ha kastat ljus över maktstrukturer, kulturmoguler, och tystnadskulturer. För att ha ryckt upp dörrarna till en institution vars rum har varit barrikaderade alldeles för länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro