ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets svensk gjorde Haparanda häftigt

Peter Lindholm · 13 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Vi ska öppna ett hotell mitt på gränsen. Om man vill kan man sova med fötterna i Finland och ha huvudet i Sverige, säger Haparandas ”borgmästare” Sven-Erik Bucht om framtiden för den expansiva kommunen. 

– Vi ska öppna ett hotell mitt på gränsen. Om man vill kan man sova med fötterna i Finland och ha huvudet i Sverige, säger Haparandas ”borgmästare” Sven-Erik Bucht om framtiden för den expansiva kommunen. 


klar

Artikellänk är kopierad

BORGMÄSTARE. Sven-Erik Bucht är ”borgmästaren” som förvandlade en döende glesbygdsände till en av Sveriges mest expansiva regioner. För detta har tidskriften Fokus utsett honom till årets svensk. Men utan Ikea hade det inte gått.

Sedan 2006 har 1 000 företag nyetablerats i Haparanda.

Vad har ni som ingen annan har?– Vi har en gräns! Det är något väldigt unikt. Vi är den ort i Sverige som är närmast Finland, Ryssland – och Kina. Vi är en stad mitt på gränsen och det är jättespeciellt.

Det som förändrade allt var att du övertalade Ingvar Kamprad att öppna ett Ikea-varuhus i glesbefolkade Tornedalen.– Ja, och redan innan det gått ett år fick man bygga ut eftersom det blev dubbelt så många besökare  än vad man kalkylerat med (två miljoner i stället för en, red:s anm).

Ikea kan väl inte vara lösningen för alla avfolkningsbygder?– Nej, säkert inte, men för oss var det en förlösande faktor. Det blev en slags ketchupeffekt.

Vad har du mer för planer för Haparanda?– Jag tror mycket på att utveckla det till ett logistiskt center. Vi har järnväg ända fram till Kina och det som skeppas till Europa i dag skulle i stället kunna  dras på järnväg via Haparanda. Vi har alla förutsättningar att lyckas tack vare det geografiska läget.

Du har skaffat jobb, men vad kan ungdomarna göra på fritiden i Haparanda?– Vi satsar jättemycket på att bli en bra boendekommun. Från 1 juli 2007 har vi som enda kommun i Sverige infört helt gratis barnomsorg. Vi satsar mycket på lekparker och andra aktiviteter. Barnen är ju vår framtid, dem måste vi satsa på.

Nu pratar du om de allra minsta, ungdomarna då?– Haparanda blev faktiskt utsedd till årets ungdomskommun 2005 av Ungdomsstyrelsen. Vi har Sveriges häftigaste ungdomsgård i en gammal stationsbyggnad från sekelskiftet. Det är oerhört mycket aktiviteter där inom konst, musik, ja, allt tänkbart. Men det är ju inte vi som styr som bestämmer vad som händer där, det får ungdomarna själva göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro