ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årets svensk kämpar för individer och mot FRA

Peter Lindholm · 12 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013

Foto: Natanael Johansson


Som grundare av Centrum för rättvisa har Gunnar Strömmer hjälpt många David” i deras kamp mot myndigheternas ”Goliat”. För detta har han nu hedrats med titeln Årets svensk av tidningen Fokus.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Natanael Johansson
Gunnar Strömmer vid Centrum för rättvisa.
Gunnar Strömmer vid Centrum för rättvisa.Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

– De ska handla om individers rättigheter inom rättighetsområden som diskriminering, integritets- och äganderättsfrågor. Först tittar vi på om man har en rimlig chans till framgång och sedan ska fallet helst också rymma en samhällsfråga som viktig för flera.

Vilken fjäder är den största i hatten?

– Då måste jag nämna två: Den ena är kvoteringen till högskolan, där vi hjälpt många som blivit diskriminerade att få upprättelse och skadestånd. Dessutom ändrades reglerna så andra inte behöver drabbas i framtiden.

– Den andra är fall där man flyttat på vanligt folk, deras små hus och tomter för att bereda plats för kommersiella intressen. Företag och kommunala beslutsfattare har hamnat i knät på varandra under i princip korrupta förhållanden och ibland tänkt: ”Ska det bli en omelett måste man knäcka några ägg”.

Brukar ni ta hänsyn till vilken politisk färg motståndarna har?

– Aldrig, aldrig. Vi har bara tittat på vad det är som hänt, om rättigheter blivit kränkta och om det är det en samhällsfråga som går att driva rättsligt – och sedan har vi bara kört. Över tid tror det är ganska jämnt mellan höger och vänster.

Du har anmält FRA-lagen till Europadomstolen och sitter nu i Moderaternas arbetsgrupp för rättsfrågor. Innebär inte det väldiga konflikter?

– Jo, men under tid som jag var chef för Centrum för rättvisa hade jag överhuvud taget inga uppdrag eller något samröre alls med partipolitiken. De som driver fallen ska så att säga inte ha några dubbla krav för då finns det en risk för intressekonflikter.

Om Fredrik Reinfeldt 2018 säger: ”Släpp FRA-frågan nu så får du bli justitieminister”. Vad svarar du då?

– Haha, jag tror inte att frågan skulle ställas på det sättet, och vid den tidpunkten är det nog redan avgjort.  Och jag tror att Centrum för rättvisa avgått med segern.

Men du har ambitionen att bli justitieminister en dag?

– Det har då jag aldrig sagt, men andra kan ha spekulerat i den saken. Jag känner att det någon gång i livet skulle vara roligt att hålla på med politik igen. Men här och nu är jag väldigt glad för min advokattillvaro.

Du är trebarnspappa. Hur hanterar du rättvisefrågor i hemmet?

– Jag tror jag är skickligare som advokat än som rättskipare på hemmaplan. Man gör sitt bästa, men de är väldigt duktiga på att klä sina olika egenintressen i rättvisekrav. Och då får jag försöka reda upp det där efter bästa förmåga. Ibland lyckas jag, ibland inte.

Fotnot: FRA-lagen från 2009 ger Försvarets Radioanstalt, FRA, rätt att övervaka telefon- och internettrafik som passerar landets gränser. Centrum för rättvisa vill att Europadomstolen ska pröva om lagen klarar Europakonventionens krav när det gäller skydd för den personliga integriteten.

FAKTA 

Namn: Gunnar Strömmer, 41 år.

Yrke: Advokat. Tidigare Muf-ordförande (1998-2000) och chef för Centrum för rättvisa (2002-2011).

Familj: Hustrun Irene, tre småbarn.

Bor: Stureby, Stockholm.

Aktuell: Utsedd till Årets svensk av tidningen Fokus.  Som grundare av ideella organisationen Centrum för rättvisa har han hjälpt människor som hamnat i tvist med myndigheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro