ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arga tweets är dåligt för hjärtat

Aron Andersson · 23 Jan 2015
Uppdaterad 23 Jan 2015
När nyheten om wrapsemlan slog ner som en bomb i Sverige tidigare i veckan var det flera som uttryckte sin ilska på Twitter. Något som kan vara lika skadligt för hälsan som grädden i semlan.

När nyheten om wrapsemlan slog ner som en bomb i Sverige tidigare i veckan var det flera som uttryckte sin ilska på Twitter. Något som kan vara lika skadligt för hälsan som grädden i semlan.


Att bli förbannad och uttrycka sin ilska på Twitter kan vara ett effektivt sätt att tysta meningsmotståndare. Men det är inte bra för hälsan. Enligt en ny studie finns en koppling mellan arga tweets och dödlighet i hjärtsjukdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

rökninghjärtsjukdomartweetsuniversitetetPennsylvaniakärlsjukdomarVid sidan av låg inkomst, och stress har ännu en möjlig orsak till identifierats. Nämligen arga . Forskare vid i , USA, har hittat en stark koppling mellan ilska på det sociala nätverket och hjärt- och .

– Psykologiska tillstånd har länge misstänkts ha en effekt på hjärtsjukdomar. Till exempel har fientlighet och depression kopplats till hjärtsjukdom på individnivå, säger Margaret Kern, assisterande professor vid universitet i Melbourne, Australien, som bidragit till studien, till Daily Telegraph.

Enligt henne kan negativa känslor bidra till beteenden som i sin tur leder till hjärtsjukdom, till exempel att personer isolerar sig eller börjar dricka mer.

Forskarna har i studien tittat på ett antal offentliga tweets som skrivits mellan 2009 och 2010. Bland grupper där ord som ”hat” eller svordomar används i högre utsträckning förekommer också en högre andel dödsfall på grund av hjärtsjukdom. Det omvända gäller för grupper där mer positivt värdeladdade ord förekom i högre utsträckning.

Men det behöver inte vara de personer som skriver de arga tweetsen som sedan drabbas av hjärtproblem. Snarare kan Twitter användas för att identifiera särskilda riskgrupper. Efter studien menar forskarna att Twitter är ett bra verktyg för att hitta sammanband av det här slaget.

I studien skriver forskarna att det med andra metoder är dyrt att identifiera riskfaktorer på större skala. Genom att istället undersöka språkbruket på Twitter har de hittat ett billigt sätt att fånga upp de grupper som är mer utsatta. Och de stora riskfaktorerna är alltså negativt språkbruk, och i synnerhet ilska.

– Twitter verkar fånga en stor del av den information du får från hälso- och demografisk statistik, men det adderar något mer. Så förutsägelser utifrån Twitter kan faktiskt vara mer noggranna än de som görs utifrån traditionella variabler, säger Gregory Park, en doktor i psykologi vid universitetet i Pennsylvania.

Resultatet från studien har publicerats i tidskriften Psychological Science.

(När nyheten om ”wrapsemlan” slog ner som en bomb i Sverige tidigare i veckan blev många glada. Men många uttryckte också sin ilska på Twitter. Något som alltså kan vara lika skadligt för hälsan som grädden i semlan. I bildspelet ovan har vi samlat några exempel på reaktioner som kan vara hälsovådliga)

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro