ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Århundradets kock avliden - skapade perfekt potatismos

Björn Sjö · 7 Aug 2018
Uppdaterad 7 Aug 2018
Joël Robuchon förenklade det franska köket med sin enkla matlagning.

Joël Robuchon förenklade det franska köket med sin enkla matlagning. Foto: IBL


Den franske mästerkocken Joël Robuchon har avlidit, 73 år gammal. Han erövrade genom åren över 30 stjärnor i Michelinguiden. Han ägnade flera år åt att få fram den perfekta potatispurén.

klar

Artikellänk är kopierad

Joël Robuchon föddes i Poitiers 1945. Pappan var murare och mamman hemmafru.

Egentligen tänkte han bli präst. Men när han som 15-åring arbetade med nunnorna i köket på prästseminariet upptäckte han sin vurm för matlagning.Han sadlade om och gjorde en lysande karriär.

Berömmelsen kom i början av 1960-talet, när han öppnade sin restaurang Jamin i Paris, som inom ett år fick en stjärna i den franska krogbibeln Guide Michelin.Han erövrade sedan över 30 till, mer än någon annan kock i världen.

Potatismosets mästare

Joël Robuchon var mest känd för sin perfektion av rätter med få och enkla ingredienser. Särskilt hans potatismos blev berömt, efter att han i åratal kämpat för att få fram den perfekta blandningen av potatis och smör.– Jag försöker aldrig blanda mer än tre smaker i en rätt, förklarade han i en intervju med den amerikanska affärssajten Business Insider 2014.

Robuchon utnämndes 1990 till århundradets kock av den ansedda branschtidningen Gault Millau,

Han drog sig tillbaka från restaurangvärlden 1995, vid 50 års ålder.

Men pensionärslivet fick vänta, han satsade nu på en tv-karriär och blev värd i ett antal franska matlagningsprogram.

Några år senare var han dock tillbaka som krögare, inspirerad av lite enklare japanska sushirestauranger.

Tvingades banta

Joël Robuchon berättade i en intervju härom året att han av hälsoskäl tvingats minska på smör och olja i sin diet, vilket lett till att han minskade 27 kilo.

Han behandlades sedan förra året för cancer i bukspottskörteln, och avled enligt den franska tidningen Le Figaro på ett sjukhus i Schweiz på måndagen.

Han efterlämnar 12 restauranger,  i bland annat London, Tokyo, Las Vegas och Peking. Hans matlagningskonst lever också vidare genom en kockskola, som han startade i närheten av sin födelsestad.

”Från Paris till Shanghai har han genom sin yrkesskicklighet upphöjt gastronomin till konst och fortsätter att inspirera den unga generationen kockar”, skriver den franska regeringens talesperson Benjamin Griveaux på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro