ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ariana gör mat-Malmö komplett

ERIK EJE ALMQVIST · 21 Nov 2014
Uppdaterad 21 Nov 2014

Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

Ariana Nobelvägen 73, Malmö

Betyg 4

Om någon bad mig lista fem restauranger i Malmö skulle Ariana vara ett av de första namnen jag plitade ner. Inte för att det är en av stadens allra bästa krogar, men för att den är något som ingen annan är. Jag har lätt att känna avundsjuka mot dem som bor i kvarteret kring Nobelvägen 73. Inte för att det är så mysigt att sitta i den lilla matsalen med bländande lasarettsljus. Tvärtom. Lokalen tycks inredd av en analt funktionsfixerad person. Stolsdynorna är så noggrant inplastade att man kan spilla hur mycket chutney som helst på dem utan att det blir fläckar. De tunga träborden är praktiskt blanklackade för att enkelt kunna spolas av. Och menyn, uppsmälld över en hel vägg, är färgkodad, så att man snabbt får överblick över vilka rätter som är vegetariska och vilka som innehåller halalslaktat kött.

Å andra sidan får du här en betydligt mer omsorgsfull service än på något annat ställe med laminerad meny.

Personalen berättar gärna om sina specialare. Varje rätt bärs ut på bricka av servitör. Om Ariana vid första anblicken ser ut som en vanlig sunkpizzeria beter sig krogen som en betydligt mer ambitiös restaurang. Inte minst när det kommer till maten. Så snart vi satt oss bärs varsin aptitretare i form av en spiskumminsdoftande linssoppa fram. En mild och behaglig välkomstpresent.

Därefter beställer vi in ett gäng samosas, som är fyllda med en lökspäckad potatismosfyllning och serveras med en uppfriskande dipp på mynta och yoghurt. Vi passar på att skölja ned dem med ayran, som är en underskattad måltidsdryck. På Ariana har de dessutom flaskor med den där lite fränare och bubbligare varianten.

Men – det är varken för den torftiga inramningen, de krispiga samosabitarna eller de salta yoghurtdryckerna jag kommer till Ariana. Hit går jag för lammrätterna. Mahicha ser är en underbar lammläggsrätt, där köttet långkokats i en buljong på karamelliserad lök. Resultatet är ett lamm så mjällt och mört att man kan äta både det, och det tillhörande saffransriset, med sked.

Även den något hetare karaigrytan med lamm, paprika, ingefära och syltlök är en favorit. I Malmö finns dussintals krogar med ambitiös, modern mat på lokala råvaror. Här finns tallösa ställen som serverar falafel och shawarma. Oräkneliga lunchsyltor som lagar sushi, husman, thai, pasta, burgare. Men afghanska lammrätter av det här snittet kan bara fås på ett ställe. Ariana är en outbytbar del av Malmös gastronomiska identitet.

Missa inte! Mahicha.

Undvik! De vanliga gryt- och spetträtterna som du kan få på vilken indier eller kebabhörna som helst.

Priser Förrätter 29-59 Huvudrätter 59-239

Öppettider Måndag - torsdag 10-21 Fredag - lördag 11 - 22 Söndag 10-21

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro