ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arkiven ger dig mer än Google

Jonas Fredén · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Christian Wannerwall får hjälp av bibliotekarien Lina Waltin på Stockholms universitet.

Christian Wannerwall får hjälp av bibliotekarien Lina Waltin på Stockholms universitet. Foto: Linnea S Arbab


• Många studenter har ingen aning om vilken guldgruva de sitter på • På biblioteket finns det nämligen enorma underlag till uppsatsen

klar

Artikellänk är kopierad

– Många har ett psykologiskt motstånd mot att lära sig leta i arkiven, säger Lina Waltin, bibliotekarie på Stockholms universitet.

Det är lite synd, tycker hon, för det är inte så svårt och det finns massor att hämta. Hon räknar upp några databaser för Christian Wannerwall som läser ekonomi och ska skriva en C-uppsats. – Universiteten betalar licens för vetenskapliga databaser och som student har man fri tillgång till dem, säger hon.

Christian ser intresserad ut. På högre studienivåer måste man verkligen kunna forska fram mycket material själv, tycker han.– I början av utbildningen nöjde jag mig med att googla eller använda de böcker som föreläsarna rekommenderade, säger Christian. – Det är synd att det inte sattes mer press på mig i början att lära mig att söka i arkiven. Det hade jag uppskattat i dag.Mycket relevant material hittar man aldrig med Google.

Man hittar kanske namnet på databasen, men inte texterna i den. Men hur ska man veta vilka information som finns? Ett bra tips är att välja en databas och lära sig alla tricks och sökvägar i just den, tycker Lina Waltin. – Då har man mycket gratis när man tar sig an nästa, säger hon.

Fem söktips

1. På nätet finns mängder av viktiga arkiv och databaser, till exempel Presstext där du lätt hittar dagstidningsartiklar och mer specialiserade, som Pubmed, med medicinska vetenskapliga texter.

2. Från universitetsbiblioteken når du hundratals databaser med tusentals vetenskapliga tidskrifter. Biblioteken har register över databaserna, ordnade efter område.

3. Prata med en bibliotekarie så hjälper han eller hon dig att komma i gång. Du kan ofta boka ett eget möte med en bibliotekarie. En del bibliotek har särskilda föredrag om research. Tveka inte att ta hjälp, det lönar sig i längden.

4. Kolla de ”tutorials” – korta instruktionsfilmer – som brukar vara länkade till arkiven. Du kan få många bra söktips, som att använda de sökord som databasen själv taggat en viss artikel med.

5. En bra början brukar vara att välja en bok som du vet är bra inom ditt område och leta upp artiklar som den refererar till.

Klicka dig fram

Enkel grundkurs på nätet om research: sub.su.se/subskurser/fornystudent.aspxHär kan du leta bland alla möjliga arkiv och databaser på ditt område: sub.su.se/startasok/databaser.aspxVill du leta bland böcker i hela Sverige, sök på libris.kb.seHär kan du ser vad andra studenter skrivit i ditt ämne: uppsatser.se Stockholms universitetsbiblioteks hemsida:sub.su.se/Här är några exempel på arkiv. Dagstidningsartiklar: Presstext.se retriever-info.com/seGoogles Scholar, som söker bland vetenskapliga texter: scholar.google.se/Pubmed, för medicinska texter:ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro