ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arlandas framtid är hotad

Oscar Nelson · 28 Nov 2011
Uppdaterad 27 Nov 2011
Flygningarna över Upplands Väsby orsakar så mycket buller att de boende kräver att antalet flygningar sänks. Före 2018 måste ett nytt miljötillstånd förhandlas fram, vilket kan innebära stora konsekvenser både för regionen och flygplatsen.

Flygningarna över Upplands Väsby orsakar så mycket buller att de boende kräver att antalet flygningar sänks. Före 2018 måste ett nytt miljötillstånd förhandlas fram, vilket kan innebära stora konsekvenser både för regionen och flygplatsen. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX


Arlanda kan tvingas halvera sina flygningar. Orsak – planen bullrar för mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Före 2018 måste Arlanda Flygplats ägare Swedavia förhandla fram ett nytt miljötillstånd. Annars kan flygplatsen tvingas att halvera sin trafik vissa perioder under dygnet.

– Från och med 2018 finns ett beslut som säger att man inte får flyga över centrala Upplands Väsby på grund av flygplansbuller. Om vi inte får ett tillstånd som ger den möjligheten måste vi minska antalet flygningar, säger Anette Näs, som är projektledare för det nya miljötillståndet på Swedavia. 

I det nuvarande miljötillståndet står det att efter 2018 måste flygplanen göra så kallade kurvade inflygningar. Det innebär att planen undviker flygningar över centrala Upplands Väsby.  Men alla flygplan har inte utvecklat den tekniken ännu, enligt Anette Näs.

– Vi behöver flyga över Upplands Väsby för att behålla flygkapaciteten. 

Kommer flygplatsen att försvinna om ansökan inte går igenom? – Det vågar inte jag uttala mig om. Men det kommer få stora konsekvenser för regionen eftersom vi bedömer att vi skulle erbjuda ett sämre utbud. Sverige behöver en stor internationell flygplats.

Upplands Väsby och Sigtuna kommun är drabbade av flygplansbullret. I båda kommunerna finns ett kraftigt motstånd mot Swedavias ansökan.

De förenas mot flygbullret

Politikerna är överens. Det är slut med flygbuller i Upplands Väsby.

–Vi vill få till stånd de här kurvade inflygningarna. Vi är positiva till flygplatsen, men flygbullret drabbar utvecklingen av Upplands Väsby, säger Per-Erik Kanström (M), kommunalråd.

I Upplands Väsby har även föreningen Väsbybor mot Flygbuller bildats.

– Det går inte att bygga ut centrala Väsby så länge bullret finns. Det här är en överlevnadsfråga för hela kommunen. I det gamla tillståndet står det ju att de ska sluta flyga 2018, säger Benny Reuterhagen, ordförande i föreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Oscar Nelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro