ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Armstrong uppmanas att lämna tillbaka OS-medalj

Metro-TT · 18 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013

Erkännandet berövar inte bara Armstrong hans ära utan även pengar – och kanske medaljer.

klar

Artikellänk är kopierad

Armstrong vid OS i Sydney 2000. Nu kan han bli av med sin medalj.
Armstrong vid OS i Sydney 2000. Nu kan han bli av med sin medalj.

Erkännandet lättade Lance Armstrongs samvete. Det kan också komma att lätta på hans plånbok. Han riskerar att stämmas av bland annat före detta sponsorer samt av dem som han själv vann rättsliga tvister mot när de anklagade honom för dopning.

- Det finns advokater runt om i landet, som representerar olika intressen, som har bandat intervjun, säger Matt Orwig, en före detta federal åklagare, till Reuters.

- Han har inte löst några problem genom att tala ut. Han har öppnat dörrar till andra.

Försäkringsbolaget SCA säger till Reuters att de vill ha tillbaka de 12 miljoner dollar som Armstrong fått i bonus efter sina Tour de France-titlar. Summan inkluderar rättegångskostnaderna från 2004 då Armstrong stämde SCA för att de höll tillbaka bonusen efter dopningsrykten. Den brittiska tidningen Sunday Times fick betala skadestånd till Armstrong efter dopningsanklagelser 2004 och säger nu att den ska stämma Armstrong.

Armstrong riskerar nu även att bli av med medaljer som vunnits på falska meriter. På torsdagen meddelade den internationella olympiska kommittén att de har bett Armstrong att lämna tillbaka OS-bronset från tempoloppet i Sydney 2000.

- Vi har bara väntat på ett erkännande från honom, säger den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg till TT.

Lindberg kände inte till beslutet, men säger att hon tror att det formella beslutet ska tas på exekutivkommitténs möte den 12—13 februari.

- Man måste ha ett formellt bevis och ett erkännande, man måste ha ett formellt dopningsbevis, sade hon på torsdagen. Nu har erkännandet kommit.

Det var i höstas som den amerikanska antidopningsbyrån Usada lade fram rapporten som ledde till livstids avstängning för dopning och som gjorde att Internationella cykelförbundet fråntog Armstrong bland annat de sju Tour de France-titlarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro