ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arne Dahl drömmer om Hollywood

Caroline Engvall · 4 Maj 2012
Uppdaterad 4 Maj 2012

Arne Dahl är en av Sveriges mest säljande deckarförfattare. Hans böcker toppar listorna – och nu drömmer författaren om Hollywood.

klar

Artikellänk är kopierad

Från början var pseudonymen Arne Dahl ett projekt som skulle vara i tio år. Tio deckare på lika många år. Jan Arnald misslyckades. Nu kommer den 13:e Arne Dahl-deckaren: ”Hela havet stormar”.

– Det är kanske den allra mest spännande av mina böcker, en mördarjakt som får blodet att isa sig i läsarens ådror. Den diskuterar också genmanipulationens avigsidor på ett spännande sätt, säger mannen bakom pseudonymen, Jan Arnald.

Arne Dahls böcker ligger alltid högt upp på topplistorna, just nu klår den populära Hungerspelen. Jan Arnald erkänner att det är ”rätt viktigt” att synas där.

– Det är väldigt bra för självförtroendet. Det känns härligt att veta att så många faktiskt läser det man skriver. Samtidigt vänjer jag mig aldrig riktigt vid det. Det är som om berömmet inte riktigt handlar om mig.

Genom filmerna som har skapats av hans böcker, nu senast tv-deckaren ”Misterioso”, har ju Arne Dahls böcker fått en helt ny publik – yngre än tidigare.

– Det är oerhört glädjande. Tidigare hade jag lite mer av en finsmakarpublik, deckarkonnässörer liksom. Nu har läsekretsen breddats på ett kul sätt, utan att de gamla läsarna har försvunnit.

Härnäst ska Jan Arnald skriva klart de tänkta fyra böckerna i den nya serien om Opcopgruppen inom          Europol.

– Sedan ska jag komma fram till vad den tredje ska handla om och hitta på en ny lektitel efter ”Viskleken” och ”Hela havet stormar”. Kanske startar jag en ny serie eller försöker mig på att skriva en helt fristående deckare. Eller också blir det fler än fyra böcker i den tänkta kvartetten. Det händer att jag drömmer om att bli Hollywoodfilm eller internationell tv-serie. Men framför allt drömmer jag om att skriva den perfekta deckaren.

Lästipset – här är veckans favoriter

Lätt språk i ett tjockt mörker

Arne Dahl, ”Hela havet stormar” (Albert Bonniers Förlag). ”Viskleken” har skramlat välförtjänt länge på boklistorna. Äntligen kommer uppföljaren. ”Hela havet stormar”, där den sameuropeiska polisstyrkan Opcop försöker lista ut om det finns ett samband mellan tre mord i olika delar av Europa. Och som alltid i en Arne Dahl-deckare pilar ett lätt språk i ett tjockt mörker i spännande miljöer.

Få drömjobbet med blondinbella

Isabella Löwengrip, ”Isabellas hemligheter” (Forum). Blondinbella rider på popularitetsvågen och följer snabbt upp ”Egoboost” med ”Isabellas hemligheter”, den här gången om hur man blir sin egen bästa kompis och fångar drömjobbet. Mer inspiration än tydliga råd.

”Testar” olika typer av djur

Jenny Diski, ”Allt jag inte vet om djur” (Alfabeta). Vad är djur för filurer? Varför tycker vi att vissa är gulliga och varför äter vi andra? Jenny Diski bestämde sig för att ”testa” olika djur, närma sig andra raser än sin egen älskade katt, och hon gör det påläst och självironiskt.

Nervpirrande spännande

Jonas Moström, ”Stryparen” (Lind & Co). äkaren/författaren Jonas Moström räddar liv om dagarna och har ihjäl folk på nätterna. Hans deckare är nervpirrande spännande och i ”Stryparen” härjar en mördare i tre dygn på ett snöstormsstängt sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro