ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arne Weise: Jag är kanske lite sadist

Evelina Pålsson · 23 Dec 2015
Uppdaterad 24 Dec 2015
Trots att det gått 13 år sedan Arne Weise slutade som julvärd är han starkt förknippad med julen.

Trots att det gått 13 år sedan Arne Weise slutade som julvärd är han starkt förknippad med julen. Foto: Nora Lorek/TT


Varje jul sedan Arne Weise klev ut ur rutan har han som tradition att ringa årets julvärd. För Metro berättar mannen som gav julen ett ansikte om när han grät för första gången och vad han tycker om nyårslöften.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ska du fira jul i år?

– Min son artisten Andreas och min dotter Anna som är jurist kommer ska till min dotter Madeleine som bor i Saltsjö-Duvnäs och där kommer vi att laga mat tillsammans.

Vad är din favorit på jubordet?

– En tysk rätt som heter schmaltz. Det är alltså grå och äcklig ister med fin hackad lök som man ställer i kylskåpet över natten och sedan brer du det över ett hårt bröd och strör lite salt över.

►LÄS MER: Weise blir julvärd på webben

Hur känns det att göra comeback som julvärd på sajten News55?

– Det är inspelat redan så det är inte riktigt samma sak som direktsändning. Skillnaden är att jag kan sitta hemma och äta skinka och surkål, jag kan titta på mig själv och slipper stressen.

Vad har du för förväntningar på årets jul?

– Att Gina Dirawi gör ett bra jobb, vilket jag är helt säker på att hon kommer att göra. Jag ringer alltid årets julvärd en halvtimme innan de ska avisera Kalle Anka för att önska dem lycka till och fråga om de vet hur de ska tända ljuset.

Hur är det att vara så starkt förknippad med julen?

– Jag har fått hjärtflimmer och käkar mediciner morgon, middag, kväll och när jag handlar är det många som frågar ”vill du ha hjälp gamle man” och så hjälper de mig att bära hem varorna. Det tycker jag är rörande. Julen är till för att vi ska ta hand om varandra.

Varför tror du att du var en så uppskattad julvärd?

– Det är nog det faktum att folk trivs med mig och att traditioner skapar en trygghet. Jag har flera gånger fått förfrågan om att komma tillbaka men det finns en risk att folk tänker ”är det bara det här” så då är det bättre att låta saknaden växa. Jag är kanske lite sadist.

På vilket sätt är du en sadist?

– Eftersom jag låter folk längta och längta efter mig och det är inte snällt.

► LÄS MER: Arne Weise: Jag har aldrig gråtit i hela mitt liv

Tidigare i Metro sa du att du aldrig gråtit, stämmer det fortfarande?

– Jag fällde en tår när Anna, min dotter, fick diplom som jurist det måste jag erkänna. Annars har jag svårt för att vissa känslor men jag är bra på att få folk att trivas.

Har du någon kärlek?

– Nej, jag är en ensamvarg, jag gillar att vara ensam och läsa böcker. Jag brukar säga att jag är 85 men ser ut som 84 och just nu är jag väldigt nöjd med vad som hänt i livet.

Hur gör du för att hålla dig pigg?

– Jag lever som vanligt men jag röker och dricker inte vilket är bra. Sen är jag väldigt förtjust i vackra damer.

Har du något raggningstips att dela med dig av till våra läsare?

– Nej dem håller jag för mig själv, det är alldeles för privat.

Vad får dig att skratta?

– Alla bra skämt. Allt som hände i Solsidan.

Saknade du dina barn när du jobbade som julvärd?

– Det gjorde jag väl men jag hade inte tid att sakna dem och jag visste ju att det skulle vara över även om det var sent.

Brukar du gå ut på juldagen?

– Under de 30 åren som jag var julvärd var det juldagen som gällde hemma och då barnen fick sina paket. Nuförtiden sover jag länge och äter en god julmiddag. När jag var barn och min mor levde blev det ofta kokt kalvtunga med ärtor och fin potatis. Jag tänkte att skulle vara äckligt men det var underbart.

Har du något nyårslöfte?

– Nej nyårslöften tror jag inte på. Jag har haft det förr men jag bröt dem. Men jag har slutat att röka och dricka starksprit eftersom det är farligt för kroppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro