ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arnpremiären firades med medeltidsgille

Sara Stolt · 20 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Med honom är det helt ofarligt att spela in en kärleksscen eftersom jag vet att han skulle säga ifrån om jag överskred hans gränser, säger Sofia Helin om gamla klasskamraten och teaterkollegan Joakim Nätterqvist. 

– Med honom är det helt ofarligt att spela in en kärleksscen eftersom jag vet att han skulle säga ifrån om jag överskred hans gränser, säger Sofia Helin om gamla klasskamraten och teaterkollegan Joakim Nätterqvist.  Foto: Hot Gossip


klar

Artikellänk är kopierad

Riddare, helstekt gris och eldslukare. Tidernas premiär – filmen ”Arn – tempelriddaren” bjöd på galafest.Det medeltida temat var tydligt när filmen “Arn”, hade stor galapremiär i Stockholm. Frågan är om festbudgeten motsvarade filmens rekordsummor.– Inga kommentarer, säger Stephanie Bonn på Zap Events som står bakom hela arrangemanget.

Utanför biografen Rigoletto står två hästar med riddare på ryggen, en medeltida kör sjunger och gycklare underhåller de många gästerna.– Vi har bjudit över 1 000 personer, berättar Stephanie Bonn.

Och gästerna gick inte hungriga från festen. Kanapéer med rensteksmousse, skagenröra, bakelser. Till detta champagne och belgisk choklad samt färsk frukt.– Vi hade det medeltida i åtanke när vi skapade canapéerna, berättar krögaren Marcus Grundel som står för maten före premiären.

På biografen syns bland andra regissören Peter Flinth och huvudrollsinnehavarna Joakim Nätterqvist och Sofia Helin samt den legendariske skådespelaren Stellan Skarsgård. Han dyker upp med sin nya unga flickvän Megan Everett. Fast varken Stellan eller Megan är speciellt pratsamma utan undviker kameror och reportrar. På plats finns också Jan Guillou som där-emot verkar mycket nöjd.

Efter filmens slut väntade fest på Stadshuset och Blå hallen med en medeltidsinspirerad matbuffé. Utanför, på borggården, slåss eldslukare, riddare och musikanter om de förbipasserandes uppmärksamhet.– Det är hela 60 personer som står för underhållningen, säger Stephanie Bonn från Zap Events.

"Vi var under enorm press"

INSPELNINGEN. Sofia ”Cecilia” Helin och Joakim ”Arn” Nätterqvist drog högsta vinsten när de fick huvudrollerna i det största projektet i svensk filmhistoria. Men nu vill hon vara grotesk och han vara musiker.– Skådespelare ska inte se sig själva agera. För mig blir filmen kall och känslolös. Jag tänker bara på tekniken och det praktiska, säger Joakim Nätterqvist, 33.

Han tycker inte att han själv kan bedöma sin insats som Arn i filmatiseringen av Jan Guillous succéer. Men under den gångna veckan har kritiken varit ljummen – Metros C-G Karlsson var inte utstickande när han gav ”Arn – tempelriddaren” två glober av fem möjliga. Sofia Helin, 35, menar:– En recensent analyserar och har finkultur som referens. Med de glasögonen på sig kan man inte se filmen.– Någon gav filmen en etta, men den kritiken kändes inte underbyggd, tycker Joakim.

Den rekordhöga filmbudgeten på 210 miljoner kronor är omtalad, men på frågan om vad som har varit svårast under inspelningarna, säger Joakim:– Budgeten var väldigt liten. Vi har varit under enorm tidspress. Eftertexterna rullar i åtta minuter eftersom så många är in-blandade.

Båda filmerna om Arn är färdiginspelade. Nu tar Sofia och Joakim nya krafttag.– Jag har precis spelat in en novellfilm som kanske kommer att visas i SVT. Där är jag sexualförbrytare och det är den typen av komplexa personer med en mörk och grotesk sida jag helst gestaltar, säger Sofia Helin.

Joakim har sina planer.– Jag och Jonas Olofsson har ett band – Soldier and me. Vår skiva är klar och vi ska satsa på att få ut den 2008, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Stolt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro