ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aron, 15, dömdes – för tio tablettaskar

Stefan Wahlberg, rättslig expert · 12 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Arons kompisar stal tablettaskar som låg obevakade i skogen. Nu är Aron dömd för häleri. 

Arons kompisar stal tablettaskar som låg obevakade i skogen. Nu är Aron dömd för häleri.  Foto: Urban Brådhe


Tog emot stulet godis av kompis – dömd för häleri

klar

Artikellänk är kopierad

Aron, 15, tog emot tio tablettaskar. Nu döms han för häleriförseelse.– Allt känns som en stor konstig grej, säger han. Händelsen skedde i höstas under evenemanget ”Sexårsdagen” i Hagaparken, som arrangerades av polis, ambulans och brandkår. Ett av inslagen för sexåringarna var en skattkista fylld med Zoo-tabletter som fanns ute i skogen – helt obevakad.

Aron och två av hans kompisar hade friluftsdag i området. Då Aron gick för att kissa i skogen hittade vännerna skattkistan. Kompisarna kunde inte motstå frestelsen och rafsade ihop 28 askar, som de sedan delade upp mellan sig. Aron fick tio askar. Men en polis såg dem och anmälde stölden. – Vi lämnade tillbaka alla tablettaskarna, säger Aron.

Hans kompisar slapp åtal eftersom en var underårig och en erkände stölden. Men då åklagaren uppfattade att Aron, som fyllde 15 år och blev straffmyndig samma dag nekat till brott (vilket var en missuppfattning, enligt Aron) tog han ärendet till domstol. Och nu har Aron alltså dömts för häleriförseelse, något som kommer att ligga kvar i brottsregistret i fem år.

Tingsrätten är syrlig i domskälen och konstaterar att brottet var bagatellartat. Eftersom Aron erkände brottet döms han – men helt utan påföljd.

”Det ska absolut åtalas”

Kammaråklagaren Viktor Carlberg åtalade Aron för häleriförseelse. Han ser inget konstigt med att fallet med tablettaskarna gick hela vägen till domstol.

– Absolut. Det är de verktyg som lagstiftaren ger mig som åklagare.

Tycker du att det är rimligt att åtala en 15-åring för det här brottet?– Som åklagare anser jag att det här absolut ska åtalas. Det här överstiger klart var gränsen går för åtal. Vi har vissa regler att följa. Jag kan förstå om allmänheten tycker att vissa brott är bagatellartade. Samtidigt visar det att åklagare sysslar med hela spektrumet av brott.

Enligt en uträkning hamnar notan för skattebetalarna på runt 20 000 kronor. Är det värt de pengarna?– Det är ytterst en politisk fråga och jag avstår från att ha en personlig uppfattning.

Analys: Åtalet kostade staten 20 000 kronor

Statens kostnader för ärendet med tablettaskarna uppskattas till minst 20 000 kronor.

Enbart tingsrättens kostnader för den här typen av småmål ligger på i genomsnitt 12 732 kronor. Bland domstolarna har medvetenheten om så kallad processekonomi fått en alltmer framträdande roll.

Rimligheten av varje åtgärd ska viktas mot nödvändigheten, vilket kraftigt kan ifrågasättas i fallet med tablettaskarna.

Således har en polisman rätt att lämna rapporteftergift redan då brottet upptäcks om det handlar om ett bagatellbrott som bara kan leda till böter. Även en åklagare får besluta om åtalsunderlåtelse om något viktigt samhällsintresse inte åsidosätts.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, rättslig expert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro