ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arresten är välfylld efter polisens razzia

Anders Göransson // Clarence Frenker · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012
Polishuset i Södertälje.

Polishuset i Södertälje.


Två dagar innan rättegången i Södertäljemålet ska upp i tingsrätten på nytt genomfördes i går en omfattande polisrazzia i länet. Ett stort antal personer greps – och minst tio av dem satt i går anhållna misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen fortsätter sitt arbete mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

Tidigt i går morse slog polisen till i en organiserad morgonräd mot ett flertal adresser runt om i Stockholms län. Ett stort antal personer greps.

– Det ingår i den myndighetsgemensamma insatsen mot organiserad brottslighet och det är ett större antal personer som grips som varit anhållna i sin utevaro, säger Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje.

Ärendet omfattas av högsta sekretess och polisen ville i går inte uppge exakt hur många som gripits eller om fler gripanden kan vara aktuella. Men arrestlokalerna var välfyllda och när tingsrätten i Södertälje stängde i går eftermiddag hade tio personer begärt offentliga försvarare. Brottsmisstanken rubricerades till grovt bedrägeri.

– Vi har lagt locket helt på. Det finns risk att saker kan förstöras, så det är väldigt tyst just nu, säger Gunnar Appelgren.

Totalt uppges de nu pågående utredningarna gälla ett 40-tal personer, varav flera enligt polisen har koppling till det så kallade Södertäljenätverket.

I morgon inleds rättegången på nytt i det omfattande Södertäljemålet, där 20 personer åtalats för olika grova våldsbrott, bland annat tre mord. Under den långdragna utredningen och rättegångsprocessen har vittnen hotats och försökt skrämmas till tystnad. Nu tas rättegången om på grund av jäv.

Gunnar Appelgren vill inte kommentera eventuella samband mellan rättegångsstarten och gårdagens razzior.

– Det har förekommit försök till påverkan på olika sätt både nu och tidigare så vi jobbar med ett säkerhetspaket, säger Gunnar Appelgren som ännu inte fått några indikationer på att vittnen dragit sig ur.

– Vi tror inte att man kommer att förändra någonting. Vi jobbar för att säkra upp så man kan berätta det man vill berätta så det blir rätt och riktigt, säger han.

Nu siktar polisen på ekonomin

Det första stora slaget mot Södertäljenätverket riktades mot misstänkta mördare, utpressare, våldsutövare.

Gårdagens polisräd hade ett annat mål: Pengarna.

– Polisen har bestämt sig från början att gräva djupt i de där konstellationerna. Och den här gången har de grävt efter pengarna, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms universitet.

Misstankarna mot de tio anhållna som i går begärde offentliga försvarare gäller grovt bedrägeri, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse. Polisen ville i går inte uppge vad misstankarna går ut på mer än att det gäller ”omfattande ekonomisk brottslighet”.

– Att följa pengarna brukar vara en effektiv metod för polisen att komma vidare. Man ska komma ihåg att Al Capone aldrig fälldes för något annat än skattebrott, säger Jerzy Sarnecki. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson // Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro